KIJEV ZAOŠTRAVA: Prekidamo vojnu saradnju s Rusijom i ukidamo prava čoveka u Donbasu
Foto: AP

Nove mere

KIJEV ZAOŠTRAVA: Prekidamo vojnu saradnju s Rusijom i ukidamo prava čoveka u Donbasu

Planeta -
Ukrajinski poslanici su odobrili vladi i da ne plaća spoljne dugove privatnim kreditorima

KIJEV - Ukrajinski parlament Rada suspendovao je vojnu saradnju sa Rusijom i odlučio da na ratom zahvaćenom istoku zemlje ne primenjuje Konvenciju o zaštiti prava čoveka.

Poslanici su suspendovali pet sporazuma o vojnoj saradanji, uključujući onaj kojim se ruskoj vojsci daju prava tranzita do Moldavije čiju teritoriju delimično kontroliše separatistička vlada, koju podržava Moskva.

Osim toga, ukrajinski poslanici odobrili su Vladi da ne plaća spoljni dug privatnim kreditorima. "U slučaju da beskrupulozni kreditori napadnu Ukrajinu, ovaj moratorijum zaštitiće aktivu države i javnog sektora", navodi se u saopštenju vlade. Vlada premijera Arsenija Jacenjuka tvrdi da je većinu tih dugova napravila bivša vlast.

Konačno, Vrhovna rada je odlučila i da preimenuje aerodrom "Simferopolj" u aerodrom "Ahmed Kan Sultan". Jedini problem je što se taj aerodrom nalazi u Simferopolju na Krimu, poluostrvu koje je 2014. posle referenduma ušlo u sastav Ruske Federacije.

Odnosi između Rusije i Ukrajine pogoršali su se kada je u februaru 2014. godine svrgnut proruski ukrajinski predsednik Viktor Janukovič. Rusija je posle toga izvršila aneksiju ukrajinskog poluostrava Krima. Kijev, takođe, optužuje Moskvu da naoružava proruske snage i šalje vojnike u istočnu Ukrajinu, navodi AP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track