KIMOVA VOJSKA ZAPRETILA: Uništićemo balone sa filmom Intervju
Foto: Reuters

Nove tenzije

KIMOVA VOJSKA ZAPRETILA: Uništićemo balone sa filmom Intervju

Planeta -
Pjongjang besan zbog najave južnokorejskih aktivista da će u Severnu Koreju poslati balone s kopijama parodije o Kim Džong-unu

PJONGJANG - Vojska Severne Koreje zapretila je da će uništiti balone koje južnokorejski aktivisti planiraju da pošalju preko granice sa 10.000 DVD kopija satiričnog holivudskog filma "Intervju".

Korejska Narodne Armije saopštila je noćas da će zapucati iz svih raspoloživih sredstava bez prethodnog upozorenja da bi neutralisali balone, pošto je inicijativa južnokorejskih aktivista ocenjena kao "najteža politički motivisana provokacija protiv Severne Koreje i de fakto proglašenje rata", javila je zvanična severnokorejska agencija KCNA.

Aktivisti planiraju da umnože DVD kopije filma koji na karikiran način prikazuje navodno planiranje atentata na severnokorejskog lidera Kima Džong-una zajedno sa 500.000 propagandnih letaka i puste ih da balonima pređu granicu dve Koreje 26. marta ili neki dan pre ili kasnije, prenela je agencija AFP.

U oktobru prošle godine Severna Koreja je otvorila vatru na velike balone sa propagandnim materijalom protiv njene vlasti, koje su poslali aktivisti iz Južne Koreje i izazvala razmenu vatre sa južnokorejskom vojskom.

Američka komedija je i ranije bila predmet hakerskih napada, za koje su SAD optužile Pjongjang, što je Severna Koreja negirala, mada je premijera filma "Intervju" bila odložena. AFP navodi da ukoliko bi kopije filme nebom stigle do Severne Koreje, pitanje je koliko bi film bio gledan, pošto se veruje da mali broj običnih građana te komunističke zemlje ima PC ili DVD plejer, a mnogi verovatno ne bi rizikovali da budu uhvaćeni dok gledaju sporni film.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track