KINA BESNA NA SAD: Nikakvo američko oružje neće stati na put ujedinjenju sa Tajvanom!
Foto: Reuters

OPASNE PRETNJE

KINA BESNA NA SAD: Nikakvo američko oružje neće stati na put ujedinjenju sa Tajvanom!

Planeta -

Novi kontigent oružja koji će SAD dopremiti Tajvanu razbesneo je zvanični Peking koji je uperio preko 1.000 raketa u "neposlušno ostrvo"

Dok nezavisno demokratsko ostrvo Tajvan kupuje novo oružje od SAD, kineski ministar odbrane kaže da Tajvan uzaludno traći trud ako misli da može oružjem da spreči ujedinjenje, piše Newsweek.rs.Kina se nikada nije ustručavala da primeni silu kako bi kontrolisala svojevoljnu provinciju, a tajvansko ministarstvo odbrane tvrdi da je Kina uperila više od 1.000 projektila na ostrvo.Trampova administracija sprema novi kontigent oružja za Tajvan koji uključuje raketne sisteme i anti-brodske projektile za odbranu od Kine, navode zvaničnici SAD.

Kina ne veruje tajvanskoj predsednici Cai Ing-Ven i smatra da ona gura ostrvo ka zvaničnoj nezavisnosti, dok ona kaže da želi da održi mir sa Kinom."Separatističke Tajvanske nezavisne snage i njihovo delanje predstavljaju najveću pretnju miru i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu", rekao je potparol kineskog ministarstva odbrane Vu Kjuan i dodao da je "upotreba oružja za sprečavanje ujedinjenja uzaludna jer nema izlaza".

Nacionalističke snage pobegle su na Tajvan nakon poraza od komunista u građanskom ratu 1949. godine. Ponosni demokratski Tajvan ne želi da autokratska Kina vlada na ovom ostrvu.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:150 GODINA OD PRODAJE ALJASKE: Ovo su dve verzije priče o dogovoru koji je promenio istoriju! (FOTO)USPON I PAD VARDENKLIF KULE Evo zašto je Tesla pred smrt rekao: "Ja sam poražen čovek!"POLA GODINE ISPOD RADARA: Evo šta se događa sa ruskom supertajnom špijunskom podmornicomPRVA ELITNA JEDINICA U ISTORIJI: Persijski "Besmrtnici" bili su strah i trepet svakog neprijatelja (FOTO)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 6.epizoda: Ovo je novi jastreb u srpskom jatu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track