KLAUS: Evropa sama prizvala migrantsku krizu svojom idejom o ljudskim pravima
Foto: Profimedia

Mišljenje

KLAUS: Evropa sama prizvala migrantsku krizu svojom idejom o ljudskim pravima

Planeta -

Bivši češki predsednik Vaclav Klaus optužio je danas Evropu da je sama prizivala izbegličku krizu svojom neodgovornom, utopijskom i nehumanom doktrinom široko shvaćenih ljudskih prava.

"Ne postoji pravo na migraciju. Evropa je sama prizivala sadašnji migracijski talas. Zbog neodgovorne, utopijske i u suštini nehumane doktrine ljudskih prava", rekao je Klaus na predavanju na Visokoj finansijskoj i upravnoj školi u Pragu.

Klaus je istakao da migranti ne moraju da napuštaju svoje domovine, javili su češki mediji. "To je njihova odluka. Idu zbog veće socijalne pomoći. Situacija u regionu je dugo bila tragična, ali ranije nije dolazilo do pokretanja većih talasa migranata", rekao je bivši češki predsednik.

Česi na protestu protiv migranata, Foto Reuters
Česi na protestu protiv migranata, Foto Reuters

Po uverenju Klausa pored ljudskih prava koje on već deceniju naziva pogrdno "humanrajtizam", razlikujući ga od navodno pravih ljudskih prava, migracijsku krizu izazvala je spoljna politika SAD na Bliskom istoku i neodgovorna dobrodošlica nemačke kancelarke Angele Merkel.

Klaus je izjavio da migracijski talas ne donosi ni demografski ni ekonomski doprinos Evropi, a da Turska sa Evropom igra vrlo pametnu igru. "Ideja da možemo da potkupimo Tursku je pogrešna", rekao je Klaus na predavanju u Pragu i ocenio da Evropa može da preživi krizu samo ako ostane svoja, ali da je problem u tome što je slaba i ne želi da se brani.

Miloš Zeman, Foto: AP
Miloš Zeman, Foto: AP

Klaus je kritikovao i češkog predsednika Miloša Zemana u koga prema poslednjim anketama Česi polažu najveće nade kao u političara koji bi umeo da ih zaštiti od izbegličkog talasa, dok Klausa nema na tom spisku.

Klaus je rekao da ne smatra da Zeman posvećuje pažnju problemu izbegličke krize, već da je samo izrekao par siledžijskih izjava, dok Klaus po vlastitoj proceni tom problemu posvećuje intenzivnu pažnju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track