KLJUČNA PODRŠKA: Grčkoj vladi izglasano poverenje u parlamentu
Foto: Reuters

Uoči pregovora sa EU

KLJUČNA PODRŠKA: Grčkoj vladi izglasano poverenje u parlamentu

Planeta -
Sa 162 glasa "za" i 137 glasova "protiv", grčki poslanici kojih u parlamentu ima ukupno 300, podržali su plan nove vlade da sa evrozonom dogovori nove uslove otplate svog duga

ATINA - Novoj grčkoj vladi izglasano je poverenje u parlamentu pred ključne pregovore te zemlje sa Evropskom unijom o načinu otplate duga kreditorima.

Sa 162 glasa "za" i 137 glasova "protiv", grčki poslanici kojih u parlamentu ima ukupno 300, podržali su plan nove vlade da sa evrozonom dogovori nove uslove otplate svog duga, što bi im omogućilo da ukinu veći deo mera štednje, koje je zvanična Atina morala da uvede u zamenu za paket pomoći dodeljen 2010. godine od strane EU i MMF-a, preneo je AFP.

Cipras je pred izglasavanje poverenja u aprlamentu izjavio da njegova zemlja neće tražiti produženje zajma, uprkos pritisku nemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea da to učini.

"Želim da ponovim i danas, bez obzira koliko to Šojble bude tražio, mi nećemo tražiti produženje zajma", rekao je Cipras dan uoči vanrednog sastanka ministara spoljnih poslova zemalja evrozone u Briselu.

Cipras je dodao i da Šojble pravi "iracionalne" sugestije, kao što je ona kako zemlja treba da se nosi s dužničkom krizom i optužio ga da pokušava da učini situaciju još gorom.

"Šojble iznosi neracionalne predloge, da zatražimo beskrajno produžavanje jedne greške", istakao je Cipras, misleći na sporazum o zajmu s EU i MMF-om iz 2010. koji je, prema mišljenju vlade, finansijski zaglibio Grčku.

Volfgang Šojble je u utorak u Istanbulu rekao da Grčka mora da dogovori program sa kreditorima ako želi da obezbedi evropsku finansijsku pomoć za svoju dužničku krizu.

"Ako žele našu pomoć, moraće da dogovore program sa kreditorima. Još mi nije jasno kako Grčka misli to da postigne", izjavio je Šojble po dolasku na sastanak Grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta u Istanbulu, prenela je agencija Frans pres.

"Nismo mi ti kojima je potreban program. Nemačka nema potrebu za programom. Spreman sam da pružim svu potrebnu pomoć, ali ako oni ne žele moju pomoć, onda u redu", rekao je on i dodao da ne zna kako će finansijska tržišta reagovati u slučaju da ne bude programa za Grčku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track