(VIDEO) KO JE TURCIMA UGASIO SVETLO: Cela zemlja u mraku, ne zna se uzrok nestanka struje!
Foto: Printskrin

Običan kvar ili napad?

(VIDEO) KO JE TURCIMA UGASIO SVETLO: Cela zemlja u mraku, ne zna se uzrok nestanka struje!

Planeta -
Predsednik turske vlade Ahmet Daavutoglu u odgovoru na pitanje o mogućem terorističkom napadu rekao je da je reč o tehničkom kvaru, ali da se razmatraju svi mogući uzroci kvara

ANKARA - Tursku je paralizovao nestanak električne energije još neutvrđenog uzroka, ali nečuvenih razmera u poslednjih 15 godina koji je usporio javni prevoz i brojne aktivnosti u turskim gradovima, među kojima i u Istanbulu i Ankari. Kvar velikih razmera pojavio se u 8,36 i zahvatio većinu od 81 turske pokrajine, naveli su službeni izvori, a prenosi novinska agencija Dogan.

Prema informacijama iz turske nacionalne energetske kompanije Teias, snabdevanje električnom energijom je uspostavljeno počekom večeri u većini tih pokrajina kao i u Ankari i Istanbulu.

Ministar obrazovanja Nabi Avci obećao je na informativnom tv-kanalu NTV da će cela mreža biti u funkciji do 18 sati po srednjeevropskom vremenu.

U Istanbulu gradu sa više od 15 miliona stanovnika, neke četvrti su početkom večeri i dalje bile bez električne energije, javlja AFP.

Predsednik turske vlade Ahmet Daavutoglu u odgovoru na pitanje o mogućem terorističkom napadu rekao je da je reč o tehničkom kvaru, ali da se razmatraju svi mogući uzroci kvara.

Ministar energetike Tander Jildut kaže da je reč o najtežem kvaru nakon zemljotresa 1999. godine.

On je dodao da se razmatraju razne mogućnosti, poput hakerskog napada, opšteg prekida u snabdevanju električnom energijom ili nekog drugog propusta. "Proučavamo sve te mogućnosti i transparentno ćemo javnosti objaviti zaključke", rekao je.

Prekid snabdevanja strujom teško je pogodio javni prevoz u zemlji. U Ankari i Istanbulu prevoz podzemnom železnicom naglo je prekinut, a hiljade putnika su evakuisane.

I automobilski saobraćaj je u kolapsu jer semafori ne rade, a u prekidu su i telefonske linije i internet.

http://www.youtube.com/watch?v=pUQlxuWzb00

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track