KO SE USUDIO: Ubili jednog Putinovog tigrića
Foto: Profimedija

Na istoku Rusije

KO SE USUDIO: Ubili jednog Putinovog tigrića

Planeta -
Grupa biciklista pronašla je mladunče tigra koje je imalo nekoliko prostrelnih rana na telu

Mladunče sibirskog tigra koje je odgajano u okviru Putinovog programa za očuvanje divljih životinja, ubijeno je na istoku Rusije. Pronašla ga je grupa biciklista 8 kilometara dalje od sela Kabarovski Kraj. Kažu da je telo lava bilo još toplo i sumnjaju da je ubijen iz neposredne blizine jer je imalo nekoliko prostrelnih rana i lice mu je unakaženo. Pretpostavljali su da se radi o mladunčetu jer je imao oko 50 kilograma, a odrasli sibirski tigrovi imaju između 160-170 kilograma.

Turisti nisu odmah mogli da prijave incident jer nisu kod sebe imali mobilni telefon, a kažu i da su brže bolje otišli iz straha da bi mogla da naiđe tigrica. Kada su se vratili idućeg dana, tela nije bilo."Možda je tigrić učio da lovi i slučajno je prišao mnogo blizu puta. Ko zna, možda su se ljudi uplašili i pucali", kaže Jevgenij iz grupe koja je pronašla mladunče. "Tri kilometra dalje smo videli drvoseče i njihov kamion. Njih smo jedino videli u blizini. Možda su ga i oni ubili ili neke lovokradice", dodao je Jevgenij.

Sibirski tigrovi su jako retki i žive na međi Rusije i Kine. Pre oko 70 godina na svetu je ostalo 30-40 tigrova zbog čega su dve Vlade i ekolozi činili sve da sačuvaju vrstu od izumiranja, tako da ih sada ima oko 500.

Na inicijativu ruskog predsednika Vladimira Putina, od 2008. godine se izuzetno vodi računa o sibirskim tigrovima ne bi li se njihov broj udvostručio u narednih deset godina.

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track