KOLINDA NAPALA JOSIPOVIĆA: Plesao je i pevao u Beogradu, metafori jugonostalgije!
Foto: Beta

Strašan greh

KOLINDA NAPALA JOSIPOVIĆA: Plesao je i pevao u Beogradu, metafori jugonostalgije!

Planeta -
Hrvatska predsednica priznaje da joj je mrzak čak i izraz "regija", a prethodniku posebno zamera "privrženost Beogadu"

ZAGREB - Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović zamerila je bivšem sefu države Ivi Josipoviću da je tokom njegovog mandata u spoljnoj politici isticana, kako ocenjuje, napadna privrženost Beogradu.

Ona tvrdi da nije nikada umanjivala važnost politike prema okolnim zemljama, ali da hrvatsku spoljnu politiku vidi mnogo otvoreniju i ambiciozniju od stalne koncentracije na tzv. regiju - izraz za koji kaže da joj je posebno mrzak.

"Da, u mandatu Ive Josipovića išlo se i pevati i plesati u Beograd i napadno se isticala privrženost ne toliko ukupnoj regiji, koliko Beogradu kao metafori jugonostalgije, a pritom nismo rešili nijedno otvoreno pitanje. To važi i za naš odnos sa Crnom Gorom", kaže Grabar Kitarović u intervjuu Slobodnoj Dalmaciji pod naslovom "Ne vodim politiku regije".

Foto: Printscreen: portal Slobodna Dalmacija
Foto: Printscreen: portal Slobodna Dalmacija

Naglasila je da Hrvatska ima odgovornost za bezbednost i stabilnost jugoistočne Evrope, ali da "ne sme sebe samu zaključati u jugoistočno susedstvo". Državnu spoljnu politiku, objašnjava ona, vidi mnogo ambicioznije od njene regionalne dimenzije i pita šta zapravo znači izraz regija.

"Koji se to još deo Evrope naziva regijom. Zar nas to ne gura u neki prostor kom pokušavaju da daju kakvo-takvo ime da bi se on smatrao političkom jedinicom", navodi Grabar Kitarovićeva.

Predsednica Hrvatske precizira da treba tražiti rešenja graničnih pitanja, a ako je to nemoguće, onda treba razmisliti o njihovom rešavanju pred međunarodnim sudom, na osnovu međunarodnih prava. Upozorila je i na to da su otvorena pitanja ista kao i pre pet godina, odnosno da nije rešeno ni pitanja nestalih, ni granična, niti pitanje arhiva...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track