KOLINDA NIJE JEDINA: Astrolozima veruju i Boris Tadić, Mira Marković, Radovan Karadžić...

Pomoć s one strane

KOLINDA NIJE JEDINA: Astrolozima veruju i Boris Tadić, Mira Marković, Radovan Karadžić...

Planeta -
Miri Marković je astrolog savetovao raspisivanje izbora 2000, a za Radovana Karadžića izvesna vračara Stana je pobadala krstove duž zamišljene granice Republike Srpske

BEOGRAD - Hrvatski političari nisu jedini koji traže pomoć "sa one strane", i srpski političari su poznati kao redovni posetioci astrologa, proroka i vračara. Pričalo se i o razlivanju olova, vračarskoj metodi prema kojoj su se, navodno, sklapali brojni infrastrukturni poslovi.

Zna se da je Mira Marković tražila savet astrologa pred izbore 2000. godine (Foto: Reuters)
Zna se da je Mira Marković tražila savet astrologa pred izbore 2000. godine (Foto: Reuters)

Zna se da se Mira Marković, supruga bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, konsultovala sa astrologom pre izbora 2000. godine. On je tada savetovao raspisivanje prevremeneih izbora. U međuvremenu, Mira Marković se upisala među sledbenike Maharišija Maheša.

Predrag Marković se bavi astrologijom i numerologijom (Foto: Nemanja Pančić)
Predrag Marković se bavi astrologijom i numerologijom (Foto: Nemanja Pančić)

Vojislav Koštunica je svojevremeno posetio Kremna, gde mu je rečeno da će postati predsednik Savezne Republike Jugoslavije, mada je kasnije rečeno da je to sve bilo namešteno. Bivši ministar trgovine i turizma u Koštuničinoj vladi Bojan Dimitrijević sam se amaterski bavio astrologijim, kao i Predrag Marković, nekadašnji predsednik Skupštine Srbije, koji se bavi i numerologijom usput.

Poznato je i da je bivši predsednik Republike Srpske, haški optuženik Radovan Karadžić, koristio usluge izvesne vračare Stane, koja je pobadala krstove i tako omeđavala granice Republike Srpske.

Međutim, s ove strane najviše pažnje privuklo je otkriće da je bivši predsednik Srbije Boris Tadić koristio usluge žene za koju se zna da je vračara, a mnogi smatraju da je i astrolog. Pokojni direktor RTS Aleksandar Tijanić 2013. javno je prozvao Tadića, koji je godinu dana ranije izgubio predsedničke izbore, zbog toga.

"Vremena su, kažeš, 'istorijska, ozbiljna i teška'. Ti nisi. Ne gledajući u zvezde, rekao sam ti tačan rezultat prošlih izbora godinu dana pre nego što si ih izgubio. Sad opet gledaš u nebo i vidiš da ću ja završiti radeći za Kurir i Informer. Dakle, biću novinar. A šta ćeš biti ti? Šta kaže tvoja proročica? Kakav ti je 'aspekt'? Počasni? Hm. Ili možda nameravaš da se vratiš i dovršiš Srbiju ili samo dokrajčiš Demokratsku stranku? Radi šta hoćeš. Baš kao u poslednjoj četvrtini svog mandata", napisao je tada prvi čovek RTS.

ASTROLOZI SPASLI BRITANIJU OD HITLERA

Velika Britanija se u Drugom svetskom ratu branila od Hitlerovih fašista i pomoću astrologa. Engleska tajna služba zaposlila je astrologa mađarskog porekla Luisa de Vola, koji je pre rata živeo u Nemačkoj i dobro poznavao tamošnje astrologe, da proučava Hitlerove horoskope i predviđa što bi on u određenim situacijama mogao da uradi. De Vol je poznavao Hitlerovog omiljenog astrologa Karla Klafta, njegov način rada i predviđanja, pa je unaprd znao kako će Klaft savetovati Hitlera. Tako je engleska tajna služba mogla da predvidi sudbonosne odluke nacističkog vođe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track