KOLINDI SE ŽURI: Predsednička zakletva 15. februara, dok Josipoviću još traje mandat!
Foto: Fonet/AP

Poranila

KOLINDI SE ŽURI: Predsednička zakletva 15. februara, dok Josipoviću još traje mandat!

Planeta -
Pozivnica za svečanu inauguraciju biće poslata i predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću

ZAGREB - Izabrana predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović odlučila je da predsednička inauguracija bude u nedelju 15. februara tačno u podne na Trgu Svetog Marka u Zagrebu, kazao je njen portparol Mladen Pavić.

Grabar Kitarović će položiti zakletvu pred predsednicom Ustavnog suda Jasnom Omejec, čime će i zvanično postati predsednica Hrvatske.

Iako se kao datum inauguracije u javnosti spominjao i 18. februar, kad ističe mandat aktuelnog predsednika zemlje, Grabar Kitarovićeva je odlučila da zakletvu položi nekoliko dana ranije. Njeni saradnici kažu da je takav događaj lakše organizirati kad je neradni dan, a nedelja više odgovara i gostima koji dolaze u Zagreb. Osim toga, 18. februara (sreda) počinje post, pa je nedelja prihvatljivija.

Na inauguraciju će biti pozvani svi čelnici država koji u Hrvatskoj imaju diplomatsko-konzularna predstavništva. To znači da će, kako je i najavila, poziv otići i predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, ali biće pozvana i kosovska predsednici Atifeti Jahjagi.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja