KRAH: Grci ostali i bez lekova
Foto: Profimedia

Grčke bolnice na rubu kolapsa zbog ekonomske krize

KRAH: Grci ostali i bez lekova

Planeta -
Lekari prinuđeni da pacijente operišu bez anestezije, a medicinskim ustanovama nedostaju i medikamenti, hirurški materijal, pa čak i čaršavi

ATINA - Bolnice širom Grčke suočavaju se s najtežom situacijom još od početka ekonomske krize 2008. jer više nemaju ni za osnovno - lekove protiv bolova, hirurške makaze, pa čak ni čaršave, a lekari su bili prinuđeni da mnoge pacijente operišu bez anestezije.Prema pisanju britanskih medija, neuspele reforme, dugovi i zastoj u privredi doveli su zdravstveni sistem najpoljuljanije članice EU na rub potpunog kolapsa, a sve je bliže dan kada zvaničnoj Atini ističe rok za postizanje dogovora s međunarodnim kreditorima.

Bez izlaza... Posebno teško penzionerima
Bez izlaza... Posebno teško penzionerima

Opala ulaganjaPored toga što nema osnovnih medicinskih sredstava, broj Grka bez zdravstvenog osiguranja dostigao je 2,5 miliona, u poređenju sa 500.000, koliko ih je bilo pre 2008. Takođe, ulaganje u zdravstvo u toj zemlji opalo je za 25 odsto od 2009, što je dovelo do nestašica medicinske opreme, kao i manjka sredstava za isplatu zarada medicinskim sestrama. Naime, Grčka godišnje izdvaja 11 milijardi evra za zdravstveni sistem, što je svrstava u jednu od zemalja EU s najnižim ulaganjima u toj oblasti.- Strašno nam je teško! U našem domu zdravlja vraćaju nas s vrata jer nemaju čak ni aparate za merenje pritiska - rekla je jedna Atinjanka.Pored toga, u jednom slučaju je od pacijenta u jednoj bolnici čak traženo da donese čaršave od kuće jer ih nemaju dovoljno.Jedan hirurg na obuci u državnoj bolnici KAT u Atini rekao je za zdravstvo da je na ivici pucanja.- Nema novca za popravku medicinske opreme, za gorivo za ambulantna kola, za zapošljavanje medicinskih sestara, za kupovinu moderne hirurške opreme - rekao je on za Tajms.

Sve oči uprte u njega... Premijer Cipras
Sve oči uprte u njega... Premijer Cipras

Najavljivali reformePodsetimo, u aprilu je nova vlada, koju je formirala levičarska stranka Siriza, najavila da će se suočiti s „varvarskim uslovima“ u državnim bolnicama, kao i korupcijom. Takođe, uprkos problemima s nestašicom novca, ukinula je obaveznu participaciju.

Varufakis poručioKREDITORI TREBA DA SE PRESABERUGrčki ministar finansija Janis Varufakis rekao je juče da međunarodni kreditori treba što pre da se presaberu i doprinesu postizanju novog sporazuma o kreditu za Grčku, kojoj ističe vreme za otplatu duga.- Moramo nešto da se dogovorimo. Ipak, treba imati u vidu da Atina ne može da ispuni zahteve svojih kreditora koji se tiču dodatnih mera štednje jer bi to ugrozilo sposobnost države da sprovede neophodne strukturne reforme - poručio je Varufakis.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track