KRIM I DALJE BEZ STRUJE: Popravku sprečavaju nepoznate osobe
Foto: AP

Sabotaža

KRIM I DALJE BEZ STRUJE: Popravku sprečavaju nepoznate osobe

Planeta -
MOSKVA - Poluostrvo Krim i dalje je bez struje, nakon što su u noći između petka i subote, 22. i 23. novembra, nepoznate osobe minirale stubove za energetsko snabdevanje u Hersonoskoj oblasti, na jugu Ukrajine.

Na teritoriji Krima uvedeno je vanredno stanje, pošto je bez električne energije ostalo oko 1,6 miliona potrošača. Dalekovodi su izbačeni iz sistema eksplozijama koje su se dogodile u noći između subote i nedelje, a popravku sprečavaju nepoznate osobe, koje ne dozvoljavaju radnicima da priđu oštećenim stubovima, preneo je Sputnjik.

Krim u velikoj meri zavisi od ukrajinske struje. Čak čak 70 odsto električne energije poluostrvo dobija od Ukrajine. Ceo Krim je sada prebačen na alternativno snabdevanje električnom energijom, a prioriteti su bolnice i objekti državne uprave.

Međutim, iako su krimske vlasti brzo reagovale i uključile sve izvore rezervnog napajanja - to nije dovoljno. "Goriva za nastavak rada samostalnih izvora energije na Krimu ostalo je za samo tri dana", saopštio je izvor u Ministarstvu za vanredne situacije Rusije.

Foto: AP
Foto: AP

Ministarstvo energetike Ukrajine je izjavljivalo da se rad na jednom stubu "pod uslovom neometanog i bezbednog pristupa remontnog osoblja" može obaviti za 24 sata. Zatim je ukrajinski „Ukrenergo" saopštio da će im za remont biti potrebno tri-četiri dana, ali kako je radnicima onemogućen pristup, i to je dovedeno u pitanje.

Pritom, kako je rečeno, remont jednog od četiri oštećena stuba počeće tek nakon „razminiranja okolne teritorije". Radi se o liniji Melitopolj - Džankoj. Na liniji Kahovska - Titan već je počeo remont. Snabdevanje strujom će biti obnovljeno, kako se predviđa, u najboljem slučaju za nekoliko dana, tako da se Krim sada navikava na nove uslove - život bez struje i vode, bez trolejbusa i na „zatvorena vrata" škola, vrtića i državnih institucija.

Jedina olakšavajuća okolnost za žitelje Krima, u ovom trenutku, jeste lepo vreme i temperatura od 15 do 18 stepeni. To ide na ruku i vlastima, jer bi u suprotnom potrošnja električne energije bila daleko veća.

Predsednik republike Krim Sergej Aksjonov je ocenio da je reč o „terorističkom napadu“. Državna tužiteljka Krima Natalija Poklonska je govorila o „sabotaži“ i zatražila je da se otvori krivični postupak, dok je ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova već otvorilo krivični postupak protiv nepoznatih lica zbog „namernog oštećenja elektroenergetskih objekata“, za šta preti kazna do 10 godina zatvora. Ovo nije prvi pokušaj da se dalekovodi dignu u vazduh.

Poslednji pokušaji su zabeleženi 20. novembra, kada je prekinuto napajanje električnom energijom dva od četiri dalekovoda. Oni su još od petka van funkcije. Ukrajinski energetičari su, međutim, odbili pomoć Ministarstva energetike Rusije za remont oštećenih linija, uz obrazloženje da oni „mogu sve sami da urade“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track