KRIZA U MAKEDONIJI: Prisluškivani i razgovori novinara!
Foto: AP/Ilustracija

Politički potresi

KRIZA U MAKEDONIJI: Prisluškivani i razgovori novinara!

Planeta -
Problem je što nam je profesija potpuno kidnapovana i sad se pod novinarstvom prodaje klasična propaganda. To su jako teški uslovi za rad, kaže Tamara Čausidis, predsednica novinarskog sindikata

SKOPLJE - Pored političke krize, zbog objavljivanja prisluškivanih razgovora koji, prema tvrdnjama opozicije, dokazuju korumpiranost vlade, Makedoniju paralelno potresa i medijska kriza.

Mnogi oprezno razgovaraju telefonom. Od opozicije su, crno na belo, saznali da su prisluškivani i novinari. Nije prijatno, kaže Borjan Jovanovski.

“Sloboda medija je sve reduciranija i reduciranija i mi to živimo, tu neslobodu medija. Evo sad sa ovim razgovorima koje objavljuje opozicija – samo smo dobili potvrdu onoga što već dugo pričamo i na šta se već dugo žalimo”, kaže Borjan Jovanovski, prisluškivani novinar.

A na slično se žale i u sindikatu makedonskih novinara – pozivaju na kolegijalni otpor prema izveštavanju makedonske radio – televizije, ali i drugih medija koji obljavlju samo ono što bi Vlada želela da bude objavljeno.

“Problem je što nam je profesija potpuno kidnapovana i sad se pod novinarstvom prodaje klasična propaganda. To su jako teški uslovi za rad”, kaže Tamara Čausidis, predsednica novinarskog sindikata

Makedonsko tužilaštvo je, još kada je počelo objavljivanje navodno prisluškivanih razgovora, preporučilo da mediji ne objavljuju ništa što bi nekada moglo postati predmet njihove istrage. Ovom preporukom su, kažu u sindikatu, otvorena vrata cenzure i autocenzure.

Iako su vrata Makedonije, makar ovde u centru Skoplja, trijumfalno otvorena, vrata Makedonske televizije su za nas ostala zatvorena, s obzirom da glavni i odgovorni urednik,Goran Petreski, nije odgovorio na više od deset naših poziva.

(N1info)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track