KRVAVE RUKE CIA: Amerikanci će patiti kao oni koje su silovali u zatvorima

Izveštaj o mučenju zatvorenika izazvao haos

KRVAVE RUKE CIA: Amerikanci će patiti kao oni koje su silovali u zatvorima

Planeta -
Ambasade SAD upozorile na moguće napade nakon što je otkriveno kako su američki agenti zlostavljali ljude posle 11. septembra 2001.
1 / 3

VAŠINGTON - Zastrašujući izveštaj o tome kako je američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) monstruozno mučila zatvorenike i osumnjičene ekstremiste nakon terorističkog napada na SAD 11. septembra 2001. izazvao je reakcije širom sveta, a Amerikancima su već počele da stižu pretnje da će zažaliti zbog toga što su se iživljavali nad ljudima.Američke ambasade u Avganistanu, Pakistanu i na Tajlandu upozorile su građane SAD u tim zemljama da su mogući napadi na njih, a analitičari ističu da bi to moglo da navede islamiste da im se osvete i u drugim državama. Na društvenim mrežama već su se pojavili komentari poput: „Amerikanci će patiti kao oni koje su silovali po zatvorima“.Objavljivanje izveštaja od 500 stranica zahtevao je Američki senat, telo koje kontroliše Demokratska stranka.

Priznali greškuNjoj pripada i američki predsednik Barak Obama, koji je, nakon obelodanjivanja stravičnih detalja mučenja ljudi, koje je sprovodila CIA s ciljem pronalaženja neprijatelja Amerike, istakao da kada njegova zemlja načini neku grešku, ona to i prizna.Istovremeno, iz čitavog sveta mogle su se čuti žestoke osude na račun SAD i administracije Džordža Buša, koja je u vreme monstruoznog ponašanja CIA vodila zemlju. Britanski list Dejli mejl nazvao je to ogromnom sramotom Zapada, a grupe za zaštitu ljudskih prava pri UN zahtevale su da čelni Bušovi ljudi koji su znali za zločine budu kažnjeni. Navedeno je da tadašnji predsednik SAD četiri godine nije znao ništa o tajnom programu CIA.

Šestorica bivših direktora CIA i njihovi zamenici žestoko su juče napali Američki senat zbog objavljivanja izveštaja i ugrožavanja bezbednosti. Oni su istakli da su nakon terorističkog napada na SAD 2001. uspeli da spasu otadžbinu.- Uspeli smo da dođemo do najvećeg neprijatelja Amerike, Osame bin Ladena - rekao je bivši lider CIA Porter Gos.Ranije su zvaničnici Senata istakli da na taj način CIA nije došla do podataka o vođi Al Kaide Bin Ladenu.Tajni zatvoriInače, program američke agencije podrazumevao je tajne zatvore u nekim zemljama, pre svega u Avganistanu, Rumuniji, Litvaniji, Poljskoj i na Tajlandu. U njima su zatvorenici zlostavljani metodama koje su sprovodili obučeni psiholozi i agenti. CIA tvrdi da je u objektima držano oko 100 zatvorenika, za koje je dokazano da su „krivi“. Međutim, istražitelji Senata su otkrili da je najmanje 26 lica zlostavljano bez ijednog dokaza. Svim zatvorenicima zaprećeno je da nikada neće napustiti zatvore jer agenti neće dozvoliti da svet sazna šta CIA radi.

BRUTALNE METODE Mučitelji nisu birali sredstva torture GURALI IM U GRLO CREVO S VODOMAgenti CIA ljudima su u zatvorima prekidali san, izlagali ih promenama temperature i davili ih litrima vode, koja im je sipana u usta kroz crevo. U rektum su im gurali različite predmete, između ostalog i cev kojom su nasilno „hranjeni“. Kroz nju im je u creva ubacivana testenina, pire i orasi, sve dok ne povrate.Mnogi su bili izloženi i elektrošokovima, a neki pretnjama da će im to biti urađeno ako ne priznaju nešto. Slušali su i kako će se iživljavati nad njihovim ženama i decom. Neki su vezivani tako da po 180 sati stoje u jednom mestu sa slomljenim nogama, a drugi su okovani čučali ili ležali sa razapetim nogama i rukama.

Saradnja 54 zemljeUZ CIA BILI I HRVATI?U izveštaju o torturi CIA navedena je i mapa 54 zemlje koje su pomagale toj američkoj agenciji u sprovođenju programa ispitivanja potencijalnih terorista, a među njima su se našle i Hrvatska, BiH i Makedonija. Navodno, nakon 2001. na hrvatske aerodrome sletali su avioni CIA, ali to je juče negirao ministar obrane te zemlje Ante Kotromanović. Inače, među 54 zemlje našle su se i Švedska, Norveška, Nemačka, Australija, Italija, Grčka, Albanija, Rumunija, ali i Poljska, koja je dala svoj veliki doprinos razvoju programa. Ona je, navodno, u jednom trenutku želela da odustane od podrške CIA, ali je dobila pozamašnu sumu novca, nakon čega se predomislila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track