KRVAVI POKOLJ: Svake godine u Japanu pobiju na hiljade delfina

Tradicionalni lov

KRVAVI POKOLJ: Svake godine u Japanu pobiju na hiljade delfina

Planeta -
Tokom narednih šest meseci, ribari će u luci Taiđi nemilosrdno ubiti skoro 2.000 životinja

Prvi ovogodišnji kontroverzni lov na delfine počeo je u Japanu kada su ribolovci isplovili uprkos protestima koji se svake godine održavaju ne bi li se ovaj događaj zabranio. Širom sveta, ne samo u Japanu, mnogi se okupljaju organizujući i različite performanse protiv ovog pokolja.

Ribari su isplovili iz luke Taiđi u prefekturi Vakajama sa dva dana zakašnjenja zbog lošeg vremena, ali vratili su se praznih ruku. Tradicionalni lov u kojem se delfini bukom sateraju u zaliv, pa se potom pobiju godinama je meta međunarodnih kritika.

U maju japanska organizacija za zoološke vrtove i akvarijume zabranila je svojim članovima kupovinu delfina od ribolovaca iz Taiđija nakon što joj je međunarodna organizacija zapretila isključenjem.

Uprkos protestima Japanci uporni su u svom lovu na delfine, Foto: Profimedia
Uprkos protestima Japanci uporni su u svom lovu na delfine, Foto: Profimedia

Ovaj specifični lov trajaće 6 meseci i prpcenjuje se da će se pobiti oko 1.800 životinja. Aktivisti navode da se delfini i manji kitovi namame u zaliv gde postaju dezorijentisani i potom krvoločno pobijeni. Obučeni lovci biraju "najlepše" delfine za zatočeništvo, one koji nemaju vidljive ožiljke. Druge nemilosrdno propodu metalnim kopljima ili harpunima pravo u kičmu

Procenjuje se da se godišnje 20.000 delfina ubije legalno u Japanu, od kojih većina u ovim tradicionalnim lovačkim događajima.

(The Dodo/N.P.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track