KURIR U KUMANOVU: Cela zemlja u strahu od napada ekstremista!
Foto: Nema

Neizvesnost

KURIR U KUMANOVU: Cela zemlja u strahu od napada ekstremista!

Planeta -
U tišini koja je pala čuje se samo kloparanje elise nevidljivog helikoptera i lepršanje na vetru zastava spuštenih na pola koplja
1 / 2

KUMANOVO - Retki prolaznici zastaju prilikom susreta i pozdravljaju se poluglasno, niko nikog ne doziva, a na ulicama gotovo da nema automobila, pa se u tišini koja je pala na Kumanovo čuje samo ritmičko kloparanje elise nevidljivog helikoptera i lepršanje na jakom vetru crveno-žutih zastava spuštenih na pola koplja.

Jutro posle teškog dana juče nije ovom gradu na severu Makedonije donelo smirenje: od pola sedam do pola osam u naselju Divo, to jest u „divljem naselju“, makedonska policija i vojska vodile su borbe s teroristima. Time su nastavljeni sukobi započeti u subotu pred zoru, koji su do juče po podne odneli najmanje osam života.U duhu politike korektnosti, u zvaničnoj komunikaciji navodi se da su „teroristi došli iz jedne susedne zemlje“. Makedonci, međutim, znaju da je reč o Albancima koji su pre nekoliko dana došli s Kosova. Oni su u pograničnim selima nastanjenim albanskim življem čekali subotu da uđu u Kumanovo. Suprotstavili su im se lokalni policajci, kojima su brzo pritekle u pomoć kolege iz Skoplja i specijalci iz jedinice „Tigrovi“.- Bogami, bilo je strašno! Grmelo je kao u ratnom filmu... Mi ništa nismo videli, ali smo čuli jaku pucnjavu - rekla je reporterima Kurira juče na graničnom prelazu ka Srbiji jedna sredovečna žena. Njih četvoro odraslih u autu kumanovskih tablica odbili su da se fotografišu, uz reči da „idu u Vranje ne desetak dana“, a u Kumanovo će se vratiti da nastave da žive jer nemaju gde drugde...

Policija na svakom koraku...
Policija na svakom koraku...

I u ovom „malom kumanovskom ratu“ prva je stradala istina: javljeno je da su „makedonski vojnici i policajci pobegli s granice“, da je „saobraćaj na putu Beograd-Skoplje bio u prekidu“ i da je „granica bila zatvorena, da u Makedoniju nije moglo da se uđe“... Ništa od toga, rečeno nam je s pouzdanog mesta, nije tačno!

Strah i panika kod građana...
Strah i panika kod građana...

To, međutim, ne znači da situacija nije bila i ostala ozbiljna: jake policijske snage, u pancirima i naoružane dugim cevima, držale su u obruču naselje Divo. Njima nasuprot stajali su brojni Kumanovčani, gledajući, kao u bioskopu, razvoj situacije. A šta se dešavalo unutar obruča, nije znao ni gradonačelnik Kumanova, koji je gradskoj televiziji rekao da je „komunikacija s MUP slaba“.

Specijalni izveštači iz Makedonije

Momčilo Petrović Nemanja Pančić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track