LAVROV: Muka mi je više da ponavljam da Francuska mora da nam isporuči Mistral
Foto: Reuters

Spor oko brodova

LAVROV: Muka mi je više da ponavljam da Francuska mora da nam isporuči Mistral

Planeta -
Naše kolege sa Zapada, odnosno iz nekih evropskih zemalja, ali prvenstveno iz SAD, ukoliko žele da nas predstave kao glavne krivce, a to stalno rade - to nije u redu i neće im uspeti, kaže šef ruske diplomatije

BAZEL - Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je danas upozorio Francusku da reskira svoj ugled ukoliko ne ispuni obaveze preuzete dogovorom o prodaji dva nosača helikoptera "Mistral" Rusiji, čija je isporuka odložena zbog ukrajinske krize.

"Malo mi je muka zbog ove teme. To više nije naš problem, već je pitanje francuskog ugleda. Oni moraju da ispune sve obaveze predviđene ugovorom", rekao je Lavrov na marginama sastanka šefova diplomatija članica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Bazelu.

Brod "Vladivastok" trebalo je da bude isporučen Rusiji još sredinom novembra (Foto: Reuters)
Brod "Vladivastok" trebalo je da bude isporučen Rusiji još sredinom novembra (Foto: Reuters)

Francuski ministar odbrane Žan-Iv le Drijan je danas izjavio da dva ratna broda koje je Rusija naručila možda nikada neće biti isporučena ako se situacija u Ukrajini ne promeni. Predsednik Francuske Fransoa Oland je prošlog meseca obustavio isporuku prvog broda "do daljeg" zbog tenzija izazvanih postupcima Rusije u Ukrajini. To je bilo već drugo odlaganje isporuke.

Lavrov je u Bazelu takođe kritikovao Zapad zbog, kako je naveo, konstantnih pokušaja da se Rusija okrivi za krizu na istoku Ukrajine.

"Naše kolege sa Zapada, odnosno iz nekih evropskih zemalja, ali prvenstveno iz SAD, ukoliko žele da nas predstave kao glavne krivce, a to stalno rade - to nije u redu i neće im uspeti", rekao je Lavrov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja