LAVROV ODLUČAN: Nećemo diskutovati sa EU o kriterijumu za ukidanje sankcija
Foto: AP

Poruka Evropi

LAVROV ODLUČAN: Nećemo diskutovati sa EU o kriterijumu za ukidanje sankcija

Planeta -
Neke od mojih kolega pokušale su da nas uvuku u diskusiju o kriterijumima za ukidanje sankcija. Mi to nećemo raditi. Sankcije nisu bile naša odluka, kaže šef ruske diplomatije

MOSKVA - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da Rusija ne želi da diskutuje sa EU o bilo kakvim kriterijumima za ukidanje sankcija, prenosi Itar-Tass.

"Nisam razgovarao sa austrijskim kolegom o bilo kakvim nadama za to sa mojim austrijskim kolegom. Niko nije izrazio nikakve zahtave u vezi sa tim", rekao je Lavrov posle razgovora sa austrijskim kolegom Sebastijanom Kurcom.

"Neke od mojih kolega pokušale su da nas uvuku u diskusiju o kriterijumima za ukidanje sankcija. Mi to nećemo raditi. Sankcije nisu bile naša odluka", kaže Lavrov. On je dodao da su neke snage u EU su spremne da oproste Kijevu to što nije ispunio sporazum iz Minska o rešavanju krize u Ukrajini. Ministar Lavrov je, takođe, kazao da su za Moskvu neprihvatjivi pokušaji Kijeva da se meša u rad misije OEBS u Ukrajini.

"Smatram da su neprihvatljivi pokušaji ukrajinskih vlasti da se mešaju u njegov rad, ponekad tako što ga optužuju za pristrasnost, a ponekad tako što ne dozvoljavaju pristup određenim objektima. Mi se zalažemo za objektivan pristup i nikada ne krijemo svoje stavove", dodao je on.

Ruski šef diplomatije je konstatovao i da zakoni o dekomunizaciji i veličanju nacističkih kolaboracionista, koje je usvojio ukrajinski parlament Rada, ne doprinose rešavanju krize u toj zemlji.

"Time se prekraja istorija Drugog svetskog rata, istorija ukrajinske države i opravdano se izaziva indignacija Evrope", objasnio je on. Osvrćući se na rušenje aviona "Boing-777" prošle godine u regionu Donjecka, u istočnoj Ukrajini, Lavrov je istakao da Rusija još nema informaciju da li je Kijev predao snimak razgovora između ukrajinskih kontrolora leta i posade aviona.

"Za sada nema dokaza o tome da su snimci razgovora između ukrajinskih kontrolora leta i aviona koji je leteo iznad Ukrajine objavljeni i predati istražnoj komisiji", rekao je ministar Lavrov.

"To je veoma ozbiljno pitanje. Nadam se da će naše evropske kolege ohrabriti ukrajinske partnere da u potpunosti sarađuju po tom pitanju, kao što su davno obećali i to više puta", zaključio je Lavrov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track