LAVROV: OEBS pristrasan prema obračunu sa ruskim medijima u Ukrajini
Foto: AP

Dva aršina

LAVROV: OEBS pristrasan prema obračunu sa ruskim medijima u Ukrajini

Planeta -
Šef ruske diplomatije reagovao je na izjavu Dunje Mijatovič koju smatra blagom

ŽENEVA - Međunarodna zajednica treba da posveti posebnu pažnju slobodi medija u Ukrajini, dok Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) ima pristrasan stav o tome, izjavio je danas u Ženevi ruski ministar spoljnjih poslova Sergej Lavrov.

"Suočeni smo sa organizovanim napadom na slobodu govora i pokušajem da se zabrani profesija novinara", rekao je Lavrov obraćajući se učesnicima 28. zasedanja Saveta UN za ljudska prava.

"Pojavile su se ozbiljne sumnje u nepristrasnost OEBS budući da predstavnica OEBS za slobodu medija zove odluku ukrajinskih vlasti da zabrane ruske medije u Ukrajini samo preteranom merom", kazao je ruski ministar, preneo Itar-Tass.

Lavrov je dodao da su obračun sa ruskim medijima u Ukrajini i izjava Mijatovićeve o tom pitanju u suprotnosti sa nastojanjem "naših partnera u OEBS da zaštite prava novinara kao specijalne kategorije građana".

Mijatovićeva je prošle nedelje izjavila da su mere kojima se ograničava rad ruskih novinara u Ukrajini "preterane" i tražila je od vlasti u Kijevu da "objasne razloge zbog kojih su preduzele ove korake, kao i da objave kompletan spisak medijskih kuća na koje se odnose", navodi Itar-Tass.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track