LAVROV OTKRIO: Amerika se izvinila Bašaru al Asadu!
Foto: Fonet/AP

Ruski šef diplomatije

LAVROV OTKRIO: Amerika se izvinila Bašaru al Asadu!

Planeta -

Sjedinjene Američke Države su se izvinile predsedniku Sirije Bašaru al Asadu za vazdušni napad na sirijsku vojsku, saopštio je Lavrov.

"Da, izvinili su se“, rekao je ministar odgovarajući na pitanje da li su se SAD izvinile predsedniku Sirije za vazdušni napad u oblasti Deir el Zora.

Avioni međunarodne antiterorističke koalicije izvršili su četiri udara u subotu na položaje sirijske vojske koji su opkolili teroristi IDu oblasti aerodroma Deir el Zor. U napadima su poginula 62 vojnika, a oko 100 osoba je povređeno.

Centralna komanda vojske SAD izjavila je da su SAD potvrdile vazdušne udare američke koalicije u blizini Deir el Zora.

"Situacija sa vazdušnim napadom je prilično čudna. Rekao sam američkom državnom sekretaru Džonu Keriju, a zatim i na sastanku Međunarodne grupe za podršku Siriji da je situacija u Deir el Zoru, za razliku od situacije u Alepu gde se linija kontakta konstantno menja, statična više od dve godine. Tamo su sirijsku vojsku opkolili teroristi ID. Mi tamo redovno dostavljamo humanitarnu pomoć i druge stvari neophodne za život, bacajući ih iz aviona. Slične letove (za dostavljanje humanitarne pomoći pomoću padobrana) sprovodile su i Ujedinjene nacije. To su poznate činjenice. Teško je poverovati da su izviđači koalicije SAD, koji rade protiv ID na celoj teritoriji Sirije (upravo je ID u Deir el Zoru opkolio vladine trupe) zaboravili ko se gde nalazi. Mada, ne želim nikog ni za šta da optužujem“, naglasio je Lavrov.

Foto: AP
Foto: AP

Obnavljanje režima prekida vatre u Siriji moguće je samo na zajedničkoj osnovi, bez jednostranih zahteva, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"Sada se može govoriti o reanimaciji primirja isključivo na kolektivnoj osnovi, kada ne moramo nikome ništa jednostrano da dokazujemo i kada nama treba da dokažu da se radi o iskrenoj želji da se opozicija koja sarađuje sa američkom koalicijom odvoji od Nusra fronta, zatim da se teroristička grupa pobedi, a opozicija da postane deo političkog procesa“, rekao je Lavrov u intervjuu na programu „Vesti u subotu“ televizije „Rusija“.

Ministar smatra da, ako Rusiji to ne bude dokazano, to će pojačati sumnju da je sve započeto da bi se Nusra front izveo ispod udara. „Izlaz vidim samo u poštenom zajedničkom radu, kada svi ispunjavaju dogovor o primirju i ne postavljaju jednostrane zahteve da neko učini ’gest dobre volje‘ u nadi da će se to kasnije isplatiti“, istakao je Lavrov.Moskva se ne boji da se sa smenom američke administracije sporazum Rusije i SAD o Siriji neće ispunjavati, izjavio je Lavrov.

"Ne, nismo imali takvu raspravu“, rekao je on.

"Mi se ne bavimo gledanjem u šolju, već konkretnim stvarima“, istakao je ruski ministar.

"Postoji dogovor dva aktuelna predsednika i treba ga ispuniti“, smatra on.

Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri su nakon višečasovnih pregovora u Ženevi postigli sporazum o rešenju situacije u Siriji, koji na insistiranje američke strane nije objavljen.

Govoreći o napadu na humanitarni konvoj UN, ruski ministar naglasio je da sirijska avijacija nije mogla da izvrši udar, jer nema odgovarajuće mogućnosti. Istovremeno, ruska vojska takođe nije operisala na toj teritoriji, dodao je ministar.

Foto: AP
Foto: AP

"Rekao sam da je naša vojska već dala odgovarajuću izjavu o tome da ruska avijacija tamo nije operisala. Sirijska avijacija nije mogla da izvrši napad, jer se napad na konvoj dogodio noću, a sirijsko vazduhoplovstvo tada ne leti, jer nema takve mogućnosti. Napad se dogodio u trenutku kada je humanitarna pomoć već istovarena u istočnom Alepu“, rekao je Lavrov.

On je istakao da su ruski vojni eksperti objavili da je bespilotna letelica pratila kretanje konvoja.

"Mi smo primetili da se zajedno sa konvojem kretao i kamionet, na čijoj prikolici je bio minobacač. Nejasno je kako se time može štititi konvoj. Međutim, sve to je saopštila naša vojska. Materijale smo distribuirali u Ujedinjenim nacijama da bi svi dobili informacije iz prve ruke, a ne od neke opservatorije u Londonu na koju se stalno pozivaju kao na krajnju instancu“, dodao je ministar.

Lavrov smatra da je proučavanje municije trebalo da bude prva faza istrage o napadu na humanitarni konvoj.

"Verovatno najlakši način i prvi neophodan korak je da se predstave granate koje su pale na ovaj konvoj. U početku je postojala informacija da je to bio napad iz artiljerijskog oružja, a zatim je ova informacija brzo nestala. Potom su počeli da pominju helikoptere. Mislim da se po municiji sve može shvatiti“, rekao šef ruske diplomatije.

(Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track