LJUT NA PUTINA: Evo zbog čega je Kim odbio da dođe na paradu u Moskvu
Foto: Fojters

Iznenađen i uvređen

LJUT NA PUTINA: Evo zbog čega je Kim odbio da dođe na paradu u Moskvu

Planeta -
Ne zna se da li je Putin možda nešto i tražio zauzvrat od Kim Džong- una ali dve su zemlje već ranije razgovarale oko prodaje mineralnih sirovina Rusiji

Kim Džong-un, severnokorejski diktator, odbio je da dođe u Moskvu na obeležavanje godišnjice završetka Drugog svetskog rata jer mu je Vladimir Putin odbio da proda protivvazdušni raketni sistem.

Navodno je ministar odbrane Severne Koreje prilikom posete Moskvi u aprilu zatražio od Rusije da im ustupe četiri rakete dugog dometa S-300, piše britanski Telegraf.

Raketni sistem S-300 razvijen je u SSSR-u 1979. godine za protivvazdušnu odbranu - presretanje aviona i balističkih projektila. Najnovije verzije S-300 imaju domet od 400 kilometara.

Pozivajući se na ruske vojne izvore, Moskva po svemu sudeći nije bila oduševljena sa zahtevom Pjongjanga.

Rusija je zabrinuta jer bi moglo doći do narušavanja odnosa snaga u severoistočnoj Aziji, a za ustupanje raketnog sistema Kim Jong-unu Putin bi trebalo da dobije i odobrenje Kine te drugih zemalja.

Ne zna se da li je Putin možda nešto i tražio zauzvrat od Kim Džong- una ali dve su zemlje već ranije razgovarale oko prodaje mineralnih sirovina Rusiji. Kim Džong-un je mogao ruskom predsedniku da predloži i pristup Specijalnoj ekonomskoj zoni na severoistoku Severne Koreje.

Prema ranijim izveštajima, severnokorejski diktator je odbio da dođe na proslavu u Moskvu jer mu je odbijen poseban tretman u odnosu na druge visoke zvanike.

Druga je teorija da se Kim boji da napusti zemlju - to bi, naime, bila njegova prva državnička poseta, a možda bi u njegovoj odsutnosti neprijatelji pokušali da destabilizuju zmelju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track