LNR: Kijev gomila artiljeriju na našoj granici i krši sporazum iz Minska
Foto: Reuters

Na ivici

LNR: Kijev gomila artiljeriju na našoj granici i krši sporazum iz Minska

Planeta -
Luganska Narodna Republika zarobila pripadnike zloglasnog ukrajinskog bataljona Ajdar, koji su planirali terorističke napade

MOSKVA - Ukrajinske snage su prekršile sporazum iz Minska slanjem 200 komada artiljerijskog oružja tokom noći u oblast grada Stanica Luganskaja, izjavio je danas portparol snaga samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR).

"Od 23 sata sinoć do šest sati jutros predstavnici naših snaga registrovali su kretanje oklopnih vozila ukrajinskih snaga iz grada Belovods, koji je pod njihovom kontrolom, u pravcu Stanice Luganskaje. Transportovana oprema obuhvata različite vrste artiljerijskog oružja ", rekao je on, preneo je Itar-Tass.

Bezbednosni zvaničnici LNR su saopštili da je zarobljena grupa pripadnika bataljona Ajdar zbog sumnje da su planirali terorističke napade u ovom regionu, prenosi Sputnjik. Oni su, navodno, priznali da su planirali terorističke aktivnosti na javnim mestima sa mnogo ljudi da bi izazvali destabilizaciju.

Bataljon Ajdar je jedan od nekoliko dobrovoljačkih radikalnih nacionalističkih oružanih jedinica formiranih posle majdanskog puča prošle godine. On se sada nalazi pod komandom ukrajinskog ministarstva odbrane, navodi Sputnjik.

Amnesti internešenel i OEBS su optužili ovaj bataljon za kršenje ljudskih prava i ratne zločine nad civilima u istočnoj Ukrajini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track