LONDONSKI TAJMS: ISIS stvoren da se bori protiv Asada, ali sada su prećutni saveznici!
Foto: Fonet/AP

Obrt: Kolumna Erin Bejker

LONDONSKI TAJMS: ISIS stvoren da se bori protiv Asada, ali sada su prećutni saveznici!

Planeta -
Režim sirijskog predsednika Bašara el Asada je oduvek imao pragmatičan pristup prema Islamskoj državi u Iraku i Velikoj Siriji. On je već na samom početku kupovao gorivo od ustanova koje kontroliše ISIS i održavao odnos sa njima

Asad je samouveren da „s lakoćom može da pobedi ISIS“ čim uništi takozvane umerene neprijatelje. U pitanju je isti onaj ISIS protiv kojeg se SAD „bore“ već pola godine, pri čemu nisu postigli apsolutno ništa.

Svi žele da SAD konačno napadnu Siriju i da Rusija neizbežno odgovori na taj napad, jer je ova beskrajna propaganda jednako očigledna i patetična koliko i grčki bankrot koji se vuče već pet godina, piše kolumnistkinja Erin Bejker za Tajm!Kada je nedavno predstavljen bizaran plan Pentagona za pružanje vazdušne podrške sirijskim pobunjenicima (ali samo umerenim, ne džihadističkim) u napadima na ISIS i kada je napisano da se zbog toga očekuje napad pod lažnom zastavom koji će biti pripisan Asadovom režimu s ciljem da se Obami omogući napad na Siriju, nismo znali da će se to tako brzo desiti.Erin Bejker je za Time napisala da je sve spremno za napad na Asadov režim.

Foto: Printscreen Time.com
Foto: Printscreen Time.com

Članak pod nazivom „Zašto se Bašar el Asad ne bori protiv ISIS-a“ je u suštini esej koji „dokazuje“ da sirijski lider u stvari sarađuje sa ISIS-om, te da ih iz tog razloga ne napada, a sve to implicira da je sirijski režim jednako loš koliko i ISIS.

Sirijska verzija Amazon-a je objavila sledeće:„Režim sirijskog predsednika Bašara el Asada je oduvek imao pragmatičan pristup prema Islamskoj državi u Iraku i Velikoj Siriji. On je već na samom početku kupovao gorivo od ustanova koje kontroliše ISIS i održavao odnos sa njima“.

Zapravo, Asadov režim se na sve načine trudio da se ne približava ISIS-u, koji su samo na papiru napravile ekstremističke frakcije Al Nusre, a koji zapravo naoružavaju i finansiraju SAD, Katar i Saudijska Arabija.Naravno, ništa od toga se ne pominje.

Biznismen je dalje rekao: „Režim se plaši Slobodne sirijske vojske (FSA) i Nusra fronta, ali ne i ISIS-a. FSA i Nusra imaju za cilj da uklone predsednika, dok s druge strane ISIS nikad nije direktno pretio Damasku. Da je režim hteo da se otarasi ISIS-a, do sad bi već naveliko bombardovao Raku. Umesto toga, režim bombarduje gradove u kojima je jaka FSA. Što ISIS više jača, to su korisniji za režim“.

Zapravo, ISIS je savršeno rešenje za napad pod lažnom zastavom koji bi opravdao invaziju Damaska, pošto Jutjub snimci sa plaćenim glumcima, na kojima CIA garantuje da Asad koristi „hemijsko oružje“ kao izgovor za lansiranje invazije na Siriju nisu bili uspešni.

Foto Printscreen yt
Foto Printscreen yt

Da se vratimo na članak iz Time-a:

Viši zapadni diplomata koji je specijalizovan za građanski rat u Siriji se slaže da je ISIS sredstvo Asada. „Oni će učitiniti sve da unište opoziciju, pa čak i ako to podrazumeva jačanje ISIS-a. Sada je samo pitanje meseci kada će umerena opozicija toliko oslabiti da više neće predstavljati važan faktor. Dakle, za samo par meseci će režim biti u mogućnosti da ostvari svoj strateški cilj, a to je da natera svet da bira između Damaska i crnih zastava“.Zapravo, prema toj logici, „međunarodna zajednica“ će odabrati i Damask i „crne zastave“, a to će joj odlično poslužiti da izvrši invaziju, sruši Asada i postavi novi marionetski režim (čija će sudbina u velikoj meri podsećati na sudbinu Egipta, Libije i Iraka). „Damask veruje da će, kada neutrališe veći deo opozicije, lako uspeti da porazi ISIS. „Režim može da se izbori sa ISIS-om. Ono što Asad želi je međunarodno priznanje njegove legitimnosti kao predsednika Sirije“, kaže biznismen. „Kada se rat završi, on će lako rešiti problem ISIS-a uz pomoć Hezbolaha i Iranske revolucionarne garde““.Dakle, da pojasnimo:„Teroristička“ grupa, koju su kreirale i koju finansiraju saveznici SAD na Bliskom istoku, u stvari se bori na strani režima koji SAD i njihovi saveznici očajnički pokušavaju da svrgnu. U pitanju je „teroristička“ grupa koja donedavno nije postojala i protiv koje Asad ne želi da se bori pošto u Siriji nisu viđeni čuveni filmovi sa obezglavljivanjem zatvorenika.

Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

SAD sada veruju da se „ISIS posmatra kao sredstvo Asada“ i da će umerenu opoziciju, koja je ojačala ISIS na leto 2013. godine, kada je prva invazija SAD na Siriju bila neuspešna, uništiti isti taj ISIS.Asad je samouveren da „s lakoćom može da pobedi ISIS“ čim uništi takozvane umerene neprijatelje. U pitanju je isti onaj ISIS protiv kojeg se SAD „bore“ već pola godine, pri čemu nisu postigli apsolutno ništa.Sve gore navedene informacije su nam dostupne zahvaljujući propagandnoj amaterki koja čitavu priču zasniva na zaključcima dva anonimna izvora.

Mislim da sada već svi žele da SAD konačno napadnu Siriju i da Rusija neizbežno odgovori na taj napad, jer je ova beskrajna propaganda jednako očigledna i patetična koliko i grčki bankrot koji se vuče već pet godina.

(Webtribune.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track