Lubic već hteo da se ubije, a postao pilot!
Foto: Reuters

Novi detalji o Nemcu koji je srušio avion

Lubic već hteo da se ubije, a postao pilot!

Planeta -
Otkriveno da je kopilot, optužen za obaranje „erbasa A320“, pre dobijanja letačke dozvole imao samoubilački poriv. On je donedavno često posećivao lekare i bio u veoma lošem stanju

BERLIN - Nemački kopilot Andreas Lubic (27), za koga se veruje da je na jugu Francuske pre sedam dana namerno srušio avion „Džerman vingsa“ sa 149 ljudi, išao je nekad na psihoterapiju jer je hteo da se ubije, ali nakon toga je ipak dobio dozvolu da upravlja putničkim letelicama.To su obelodanili nemački tužioci pozivajući se na rezultate opsežne istrage tragedije koja je Evropu zavila u crno.Očekuje se da će te informacije pokrenuti lavinu negodovanja zbog činjenice da je Lubic, i pored očiglednih psihijatrijskih poremećaja, postao pilot samo nekoliko godina nakon lečenja. To posebno pogoršava izveštaj koji prikazuje da je kopilot ubica donedavno redovno posećivao lekare, koji su ga opisivali kao veoma bolesnog.Nije bio agresivan- Nije pokazivao da je sklon samoubistvu niti agresiji prema drugima, ali očigledno nije bio u dobrom stanju - rekao je portparol tužilaštva u Diseldorfu Ralf Herenbruk.Podsetimo, istraga je ranije pokazala da je Lubic imao problema s vidom i da je najverovatnije patio od ablacije retine. To je svim silama pokušavao da prikrije jer se plašio da bi zbog toga mogao da izgubi pilotsku dozvolu, koju je žarko želeo celog života.Svedočenje porodiceIstražitelji uz pomoć lekara pokušavaju da ustanove da li je možda taj problem kod Lubica mogao biti psihosomatski.Lubicova ujna Brigita V. (79) rekla je za nemački Bild da nije upoznata s tim da je on imao neke probleme.- Kad smo bili na porodičnim okupljanjima, nije pokazivao znake bolesti. Bio je uvek srećan i nikad nije govorio o stresu na poslu. Svi smo bili ponosni kad je ispunio svoj san - ispričala je Brigita i naglasila da se porodica nikad neće oporaviti od tragedije.

Trening snimak prvog Lubicovog leta LETEĆEMO DOK NAM NE NESTANE GORIVANa internet je procurio snimak Andreasa Lubica na kojem se vidi kako se ponašao tokom svog prvog pravog leta van simulatora, kad je imao oko 20 godina. Tada veoma mladi Lubic oduševljeno se smejao jer je ispunio svoj dečački san, a u jednom trenutku svom kolegi pilotu je rekao: „Zašto je ovako tiho danas? Ovo je neverovatno! Idemo dok nam ne nestane goriva! Važi?“ Zatim se opet čuje njegov smeh.Video je napravljen iznad rodnog grada Lubica Montabauru.Crna kutija otkrila da su svi znali da idu u smrtPILOT: OTVORI PROKLETA VRATACrna kutija pokazala je da su svi putnici i članovi posade bili svesni da će se avion srušiti. Nesrećni ljudi su čak pet minuta nemoćno vrištali, dozivali boga u pomoć i preklinjali pilota da uradi nešto.- Otvori ta prokleta vrata! Za ime boga, otvori vrata - bile su poslednje reči kapetana Patrika Zondhajmera (34) zabeležene na snimku u crnoj kutiji dok je molio Lubica da mu dozvoli da se vrati u kokpit, prenosi Raša tudej.Zondhajmer je maja 2014. odlučio da leti za niskotarifnu filijalu „Lufthanze“, kompaniju „Džerman vings“, jer je tako mogao da radi kraće ture i provodi više vremena sa suprugom i dvoje dece.Zondhajmerova baba Marijane za britanski Miror rekla je da je još od detinjstva maštao da postane pilot, a sad je postao žrtva „jednog idiota“ koji je pobio tolike ljude.Saoseća s porodicomSVEŠTENIK: MI SMO UZ LUBICAMihael Ditrih, sveštenik luteranske crkve u Montabauru, rodnom mestu Andreasa Lubica, izjavio je da zajednica stoji uz Lubica i njegovu porodicu, uprkos činjenici da ga tužilaštvo smatra odgovornim za rušenje aviona.- Kopilot i njegova porodica pripadaju našoj zajednici. Mi ih prihvatamo i to nećemo kriti - poručio je Ditrih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track