LUKAVI GRCI: Evrozona sad voljna da pruži Grčkoj novu šansu
Foto: Ap

Uplašili se haosa

LUKAVI GRCI: Evrozona sad voljna da pruži Grčkoj novu šansu

Planeta -
Države evrozone pokazale su, na vanrednom samitu u Briselu, političku volju da pomognu Grčkoj da postigne dogovor o paketu pomoći, uprkos referendumu na kojem su građani odbili predlog kreditora, rekao je večeras novi ministar finansija u grčkoj vladi, Euklid Cakalotos

ATINA - Cakalotos, koji je na mestu ministar finansija zamenio Janisa Varufakisa, rekao je novinarima da je bilo napretka na sastancima s njegovim 18 kolega iz zemalja evrozone i dodao da "postoji politička volja da se Grčkoj pruži nova šansa".

Upitan zašto nije doneo novi set grčkih predloga reformi na razgovore ministara finansija evrozone, održanog uoči ključnog samita, Cakalotos je odgovorio da "to nije tako jednostavno". "Videćemo da li će se to (iznošenje grčkih predloga) dogoditi večeras ili sutra", dodao je ministar.

Izvor uz EU blizak pregovorima, rekao je da je Cakalotos tokom sastanaka s kolegama iz evrozone, pokazao "mnogo inteligencije i izuzetnu skromnost", preneo je AFP.

Ovaj izvor dodaje da je grčki ministar tražio novi program pomoći za "dve ili tri godine", ali da je za pregovore o tome potrebno mnogo vremena, što znači da će biti potrebne finasije kojima će se premostiti period od narednih nekoliko sedmica.

Lideri EU:Grcima tri dana za plan reformi

BRISEL - Grčka vlada ima tri dana da predloži sveobuhvatni plan za izlaz iz krize, sopštili su lideri EU u Briselu posle večerašnjeg vanrednog samita šefova država i vlada evrozone posvećenog situaciji nakon grčkog referenduma koji je završen bez konkretnog dogovora.

“Večeras nismo našli rešenje”, rekao je novinarima predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i dodao da Atina ima tri dana da dostavi Briselu sveobuhvatni plan reformi i mera štednje ako hoće da računa na kratkoročnu finansijsku pomoć u okviru Evropskog mehanizma za stabilnost.

Grci su pre dva dana na referendumu odbacili program štednje koji su im poverioci nametnuli kao uslov za dobijanje pomoći, a od njih se očekivalo da to učine večeras.

Bez pristupa fondovima Evropske centralne banke, Grčka bi morala da zameni evro alternativnom valutom, što bi de fakto dovelo do njenog izbacivanja iz evrozone, popularno nazvanog “greksit”.

Junker je rekao da je lično za ostanak Grčke u evrozone, ali da se mogućnost izlaska ne može isključiti ako dogovor izostane.

“Imamo razarađen plan za "greksit’”, upozorio je on. Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je za nedelju najavio novi samit u Briselu, na kome će učestvovati svih 28 članica EU, upozoravajući da je situacija “krajnje kritična”.

Ako predlog ne stigne do petka ujutru, biće to kraj pregovora i suočićemo se sa najcrnjim rešenjem”, kazao je on i dodao da se grčki premijer Aleksis Cipras na samitu obavezao da će na vreme dostaviti plan. On je kazao i da je Cipras večeras pisano zatražio od lidera evrozone novi paket pomoći, ali da se ona ne može uputiti bez programa reformi i štednje.

I Nemačka kancelarka Angela Merkel je napušstajući samit kazala da očekuje predloge Atine i to što pre. Grčka mora da se reformiše ako želi pristup kreditima”, rekla je ona, dodajući da je grčki referendum suzio manevarski prostor za pregovore.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track