NA LEĐIMA ZMAJA: Rublja ojačala posle ponude Kine za pomoć Rusiji!
Foto: Profimedia

Finansije

NA LEĐIMA ZMAJA: Rublja ojačala posle ponude Kine za pomoć Rusiji!

Planeta -
Rublja je sredinom trgovanja porasla prema dolaru za 3,8 rubalja i dostigla vrednost od 54,75 rubalja za dolar. Prema evru je ojačala za 5,21 rublju do vrednosti od 67,25 rubalja za evro

MOSKVA - Rublja je danas, u drugoj polovini dana, znatno ubrzala tempo rasta i dostigla nivo s početka decembra, nakon najave Kine da je spremna da pruži Rusiji pomoć ako bude neophodno.

Na rast ruske valute je uticao i korektivni skok cena nafte, period plaćanja poreza u zemlji i podrška regulatornih organa, prenosi Tas.

Rublja je sredinom trgovanja porasla prema dolaru za 3,8 rubalja i dostigla vrednost od 54,75 rubalja za dolar. Prema evru je ojačala za 5,21 rublju do vrednosti od 67,25 rubalja za evro.

Analitičari, međutim, ukazuju da povećanje može da bude samo kratkoročno, a da su srednjeročne perspektive rublje i dalje prilično negativne.

Nakon što je Centralna banka Rusije pooštrila kreditno-monetarnu politiku i donela niz mera za podršku stabilnosti ruskog finansijskog sektora u uslovima nestabilnosti deviznog tržišta, učesnici finansijskog tržišta na kratko su odahnuli.

Sve preduzete akcije regulatornog organa imaju dve strane medalje i ako su uspele kratkoročno da suzbiju paniku, srednjoročne perspektive privrede i kursa nacionalne valute su se pogoršale, smatra stručnjak Aj ti investa Vasilij Olejnjik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track