MALEZIJA POTVRDILA IDENTITET: Čovek ubijen na aerodromu u Kuala Lumpuru jeste Kim Džong-nam
Foto: Fonet, 17.02.2017.

Zvanično

MALEZIJA POTVRDILA IDENTITET: Čovek ubijen na aerodromu u Kuala Lumpuru jeste Kim Džong-nam

Planeta -

KUALA LUMPUR - Malezijska policija danas je prvi put zvanično potvrdila danas da je čovek sa pasošem na ime Kim Kol, koji je ubijen na Međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru 13. februara smrtonosnim nervnim otrovom, bio Kim Džong-nam, polubrat lidera Severne Koreje Kim Džong-una.

Šef policije Kalid Abu Bakar nije otkrivao detalje o tome kako je telo identifikovano.

Inače, na internetu se pre nekoliko dana pojavio video-snimak na kojem mladić koji se predstavlja kao Namov sin Kim Han-sol kaže da se krije sa majkom i sestrom, a snimak je objavila grupa "Civilna odbrana Čeolima", koja tvrdi da mu je pomogla da "spase živu glavu" pošto mu je otac ubijen pre oko mesec dana. Inače, Sol je nekoliko godina proveo u BiH, gde je u Mostaru studirao na "Ujedinjenom svetskom koledžu".

"Civilna odbrana Čeolima" navodi u saopštenju, koje je objavila zajedno sa video-snimkom, da su vlade Holandije, Kine, SAD i četvrte, neimenovane zemlje pružile hitnu humanitarnu pomoć Solovoj porodici. Neimenovani zvaničnik južnokorejske Nacionalne obaveštajne agencije potvrdio je da je mladić sa snimka zaista Sol. Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi verodstojnost video-snimka, ali navodi da muškarac na snimku veoma liči na Kim Han-sola.

Inače, mladi Sol je još ranije u više navrata rekao novinarima da smatra da je njegov stric, aktuelni lider Severne Koreje, diktator.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track