MEDVEDEV BESAN: Obaranje ruskog aviona je zločinačka akcija!
Foto: AP

Uzdrmani odnosi

MEDVEDEV BESAN: Obaranje ruskog aviona je zločinačka akcija!

Planeta -
"Teško će biti otkloniti štetu nanetu dobrosusedskim odnosima Rusije i Turske, uključujući i ekonomsku saradnju", ističe ruski premijer.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev kaže da je obaranje ruskog aviona bezobzirna zločinačka akcija turskih vlasti i da će ima tri posledice:

"Prva je opasno pogoršavanje odnosa između Rusije i NATO, koje se ne može opravdati nikakvim interesima, uključujući zaštitu državnih granica", rekao je Medvedev novinarima po dolasku u Jekaterinburg posle višednevnog obilaska Jugoistočne Azije.

Foto: Anadolia
Foto: Anadolia

Druga posledica je, navodi, "to što je Turska svojim akcijama demonstrirala podršku militantnim aktivistima terorističke grupe Islamske države".

Foto: Anadolia
Foto: Anadolia

"To nije iznenađujuće, ako se uzmu u obzir dostupne informacije o direktnom finansijskom interesu nekih turskih zvaničnika povezanih sa snabdevanjem naftnim proizvodima koji se proizvode u preduzećima koja su u rukama IS", ističe Medvedev.

Kao treću posledicu turske akcije navodi potkopavanje dugogodišnjih dobrosusedskih odnosa između Rusije i Turske, uključujući saradnju u oblasti ekonomije i humanitarnoj sferi.

"Teško će biti tu štetu otkloniti, a njena direktna posledica moglo bi da bude okončanje izvesnog broja važnih zajedničkih projekata, dok će turske kompanije izgubiti svoje pozicije na ruskom tržištu", upozorava ruski premijer.

(rts.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track