MERKEL: Moji lični odnosi sa Ciprasom nisu narušeni
Foto: Fonet Ap

Nema svađe

MERKEL: Moji lični odnosi sa Ciprasom nisu narušeni

Planeta -
Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da njeni lični odnosi sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom nisu narušeni zbog zastoja u pregovorima sa njegovom vladom oko sporazuma finansijske pomoći Grčkoj

"Razgovarala sam sa Aleksisom Ciprasom bezbroj puta proteklih dana. Naši lični odnosi nisu narušeni ni najmanje", rekla je Merkel na konferenciji za novinare sa italijanskim premijerom Mateom Rencijem, koji se nalazi u poseti Berlinu, preneo je Rojters.

Merkel je ponovila da ostaje pri svom stavu da pregovora o novom paketu pomoći Grčkoj ne može biti, pre nego što ta država održi referendum, najavljen za 5. jul.

"Iznela sam svoj stav i nemam ništa da mu dodam", kazala je Merkel nakon sastanka sa Rencijem. Merkel je istakla da podržava "pravo jedne suverene države" da donosi odluke, dodajući da je jednako pravo drugih država da imaju svoje stavove.

Ranije danas, Merkel je saopštila da novog sporazuma sa Grčkom ne može biti pre referenduma, a ovaj stav u suprotnosti je sa stavom francuskog predsednika Fransoa Olanda, naveo je AP. Renci je rekao da smatra da je referendum "greška", ali da postuje volju grčkog naroda.

Tusk: EU ne može pomoći Grčkoj mimo njene volje

BRISEL - Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk kaže da evropski lideri žele da pomognu Grčkoj, ali da joj ne mogu pomoći mimo njene volje. "Evropa želi da pomogne Grčkoj. Ne možemo, međutim, nikome pomoći mimo njegove volje. Hajde onda da pričekamo rezultate grčkog referenduma", napisao je Tusk na svom nalogu na Tviteru, a prenosi Rojters.

Tusk, koji predsedava sastancima lidera EU, prošle nedelje je iskoristio svoja ovlašćenja da bi sazvao vanredni sastanak lidera evrozone u nastojanju da spreče bankrot Atine. Većina članica evrozone je, međutim, razočarana levičarskom vladom u Atini koja je odbacila uslove kreditora za produženje kreditnog aranžmana i sada traži novi zajam, navodi Rojters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track