MERKELOVA: Prihvatite velikodušnu ponudu kreditora CIPRAS: To je ucena!
Foto: AP

Pregovori

MERKELOVA: Prihvatite velikodušnu ponudu kreditora CIPRAS: To je ucena!

Planeta -
Atinji je ponuđeno 1,8 milijardi evra pomoći za servisiranje obaveza prema Međunarodnom monetarnom fondu ako grčki parlament izglasa reformski sporazum

BRISEL/FRANKFURT - Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas premijera Grčke Aleksisa Ciprasa da prihvati, kako je rekla, velikodušnu ponudu kreditora, kao i da je na Atini sada da preduzme korak u pravcu njenih partnera iz evrozone.

"Napravili smo korak ka Grčkoj. Sada je na grčkoj strani da preduzme sličan korak", izjavila je Merkelova na konferenciji za novinare u Briselu, a prenosi agencija Rojters.

Međutim, Cipras se suprotstavio rekavši da evropski principi nisu utemeljeni na ucenama, prenosi Rojters.

"Pogotovo u ovim presudnim vremenima, niko nema pravo da dovodi u opasnost ove principe. Grčka vlada će odlučno nastaviti da se bori za ove principe, i nastaviće da se bori u ime evropskih naroda i, naravno, u ime grčkog naroda", poručio je grčki premijer.

Kreditori su danas, prema pisanju Frans presa, Grčkoj ponudili isplatu 1,8 milijardi evra finansijske pomoći za servisiranje obaveza prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), ako grčki parlament izglasa reformski sporazum.

"Sredstva će biti isplaćena čim grčki parlament odobri sporazum sa kreditorima i usvoji prvi set zakonskih akcija", navodi se u dokumentu u koji je Frans pres imao uvid.

Volfgang Šojble: Šanse za postizanje sporazua su 50:50 (Foto: Reuters)
Volfgang Šojble: Šanse za postizanje sporazua su 50:50 (Foto: Reuters)

Po oceni nemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea, šanse za postizanje sporazuma između Grcke i njenih kreditora su pola-pola. Šojble je, takođe, kritikovao najnovije predloge Grčke za dobijanje preostale finansijske pomoći, uz poruku grčkim zvaničnicima da i on ima glasače kojima odgovara za svoje postupke.

"Među predlozima Grčke su samo podizanje poreza i povećanje doprinosa za penzije. Bez rezova", izjavio je Šojble na forumu u Frankfurtu koji je organizovao Međunarodni institut za finansije, a prenosi agencija AP.

Nemačka i kreditori, naročito Međunarodni monetarni fond, strahuju da bi se zvanična Atina mogla previše osloniti na poreze i doprinose za penzije umesto na kresanje penzija i potrošnje. Grčka MMF-u do 30. juna treba da otpalti 1,6 milijardi evra duga, a dogovor sa kreditorima o reformama koje mora da sprovede uslov je za odblokiranje preostale tranše pomoći od 7,2 milijarde evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track