MERKELOVA I OLAND NAPALI PUTINA ZBOG ALEPA: U Berlinu ga dočekali krvavi medvedići
Foto: AP 20 10 2016

Histerija

MERKELOVA I OLAND NAPALI PUTINA ZBOG ALEPA: U Berlinu ga dočekali krvavi medvedići

Planeta -

Lideri Nemačke i Francuske kritikovali su rano jutros Rusiju zbog napada na Alepo i istakli da ono što se tamo dešava predstavlja ratni zločin.

"Ono što se dešava u Alepu je ratni zločin, jedan od prvih zahteva je da bombardovanje od strane režima i njegovih ruskih saveznika mora da prestane", rekao je francuski predsednik Fransoa Oland, prenosi AFP.

"U ime Nemačke sam jasno rekla da međunarodno pravo jasno definiše ratne zločine i da je bombardovanje nehumano. Oni predstavljaju strašan problem za ljude", rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Oland i Merkel su na zajedničkoj konferenciji za novinare kritikovali Putina zbog vazdušnih udara Moskve u Alepu i nisu isključili mogućnost uvođenja dodatnih sankcija Rusiji zbog toga.

Putin je jutros u Berlinu rekao da je Moskva spremna da produži humanitarnu pauzu u sirijskom gradu Alepu "dokle god je to moguće".

KRVAVIM MEDVEDIĆIMA PROTIV RUSKOG PREDSEDNIKA

Nekoliko desetina demonstranata ostavilo je ispred zgrade nemačkog parlamenta krvave medvediće u znak protesta zbog dolaska ruskog predsednika Vladimira Putina u Berlin i bombardovanja Alepa, javili su danas svetski mediji. Demonstranti su protestovali zbog ruskih vazdušnih udara u Siriji i ostavili su krvave medvediće sa povezima preko glave.

Poruka demonstranata Putinu, Foto Reuters
Poruka demonstranata Putinu, Foto Reuters

"Jasno smo izneli nameru da produžimo pauzu dokle je to moguće, u zavisnosti od trenutne situacije na terenu i da obustavimo naše vazdušne napade", rekao je Putin.

Aktuelno primirje u Siriji mora da bude polazna tačka za humantarnu pomoć ljudima u Alepu, rekla je Merkelova rano jutros, posle skoro šest sati razgovora.

Merkelova je rekla da Rusija snosi značajan deo odgovornosti za humanitarnu situaciju u Siriji, ali je dodala da bez primirja nije moguće razdvojiti civile od terorista.

O eventualnim dodatnim sankcijama protiv Moskve, prema njenim rečima, biće razgovora na samitu EU koji danas počinje.

Merkel je ocenila da su razgovori sa Putinom i Olandom bili teški, navodi Tas s.

Razgovori Merkelove i Olanda sa Putinom završeni su kasno noćas u Berlinu, bez konkretnih rezultata, a lideri Nemačke i Francuske kritikovali su Rusiju zbog vazdušnih udara u sirijskom gradu Alepu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja