MERKELOVA IZ SARAJEVA: BiH ima više problema nego komšije i mora da ih prevaziđe
Foto: AP

Balkanska turneja

MERKELOVA IZ SARAJEVA: BiH ima više problema nego komšije i mora da ih prevaziđe

Planeta -
Jasno je rečeno da BiH nije idealna zemlja, ali je zemlja koja, u poređenju sa teškoćama, dobro funkcioniše i otvara prostor i perspektivu ljudima koji su okrenuti budućnosti, sumira Mladen Ivanić

SARAJEVO - Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je danas iz Sarajeva da Bosna i Hercegovina ima evropsku perspektivu, ali pod uslovom da političari ozbiljno shvate priliku koja je toj zemlji pružena novom inicijativom Europske unije, u cilju podsticanja sprovođenja reformi i ubrzanja evropskog puta BiH.

"Evropska perspektiva svih država regije leži nam na srcu, ali ceo region može da prosperira samo uz razvoj BiH", poručila je Merkelova posle razgovora najpre s predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem, a potom i s članovima Predsedništva - Mladenom Ivanićem, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

Kancelarka je naglasila da je Nemačkoj važna budućnost BiH na evropskom putu i ukazala da država, zajedno sa susednim zemljama, treba da radi na infrastrukturnom povezivanju u regionu.

Merkelova, kojoj je ovo prva zvanična poseta BiH, smatra da su naredni koraci države ka statusu zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj unije - donošenje reformske agende. Govoreći o evroputu države, ona je primetila da postoje problemi koji su više izraženi nego u susednim državama i koji se moraju prevazići, ali i naglasila da je raduje da je na snagu stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Angela Merkel u Sarajevu: BiH ima evropsku perspektivu (Foto: AP)
Angela Merkel u Sarajevu: BiH ima evropsku perspektivu (Foto: AP)

Nemačka kancelarka, kojoj je Sarajevo je treća tačka mini-balkanske turneje, posle Beograda i Tirane, sa zvaničnicima BiH razgovarala je i o suzbijanje velike nezaposlenosti u državi, prenose lokalni mediji. Merkelova je najavila da će predstavnici institucija vlasti BiH u narednom periodu posetiti Nemačku, gde će sa predstavnicima Ministarstava za rad razgovarati o perspektivama za zapošljavanje bosanskohercegovačkog stanovništva.

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić zahvalio je Merkelovoj za sve što je Nemačka uradila za BiH na polju politike, ekonomije, investicija...

Foto: AP
Foto: AP

"Jasno je rečeno da BiH nije idealna zemlja, ali je zemlja koja, u poređenju sa teškoćama, dobro funkcioniše i otvara prostor i perspektivu ljudima koji su okrenuti budućnosti", naveo je Ivanić. Podsetio je i da je u BiH previše stvari koje dele ljude, ali da se treba fokusirati na ono što ih spaja - potrebu za boljim obrazovanjem, radnim mestima i pozitivnim pristupom, kao i da je svima potrebno da se okrenu budićnosti. To neće biti lako, dodao je, biće tu puno izazova, ali smatra da imaju šansu i da će imati podršku Nemačke jer "svi građani BiH zaslužuju da budu u EU".

Ivanić je gošći predočio da je plan predstavnika BiH da do kraja 2017. država podnese zahtev za status kandidata i time sustignu ostale zemlje regiona.

"Ne vidim druge perspektive, ne vidim šansu za BiH izolovanu u regionu. To je naša obaveza i uveren sam da je najveći deo političara za to...Na nama je da sprovedemo reforme, prevaziđemo razlike i napravimo kompromise", poručio je Ivanić.

Nemačka kancelarka se na kraju poseta Sarajevu srela s članicama udruženja koje okupljaju žene Srebrenice i s njima razgovarala u galeriji "11/07/95" u kojoj je stalna postavka posvećena srebreničkom zločinu iz ratne 1995. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track