MERKELOVA IZVIŽDANA: Posetila azilante, dočekali je neonacisti

Skandiranja

MERKELOVA IZVIŽDANA: Posetila azilante, dočekali je neonacisti

Planeta -
U Hajdenau desničari su proteklog vikenda protestovali protiv migranata kada je povređeno i nekoliko policajaca

BERLIN - Nemačku kancelarku Angelu Merkel su u Hajdenau, gde je došla u posetu azilantima, dočekali zvižduci i uzvici desničara, a okupljeni ispred jednog supermarketa u gradu su skandirali ''narodne izdajice'', ali i ''mi smo fukara'', javljaju danas nemački mediji.

Vicekancelar i šef Socijaldemokratske partije (SPD) Zigmar Gabrijel, koji je juče posetio Hajdenau gde su ovog vikenda desničari i protivnici azilanata u demonstracijama povredili najmanje jednog policajca, nazvao je, naime, fukarom, desničare.

Slogan ''mi smo fukare'' po formi, kako navode mediji, asocira na rečenicu koju su uzvikivali pre 25 godina istočni Nemci, kada su rušili DDR.

Angela Merkel je izjavila da su demonstracije desničara protiv azilanata u Hajdenau sramne i odvratne. Najavila je novi nacrt zakona o izbeglicama i zahvalila građanima koji su, kako je rekla, morali da podnesu mržnju, s obzirom na "džinovski izazov" i naglasila da Nemačka pomaže tamo, gde je pomoć potrebna.

Merkelovu su u Hajdenau, gradiću pored Drezdena dočekali šef saksonske vlade Stanislav Tilih, demohrišćanin i Lužički Srbin i gradonačelnik ovog mesta sa 16 000 ljudi Jirgen Opik. Merkelova, kojoj se prebacuje da je predugo čekala kada je reč o reakciji na događaje u Hajdenau, želi u tom gradu danas da razgovara sa azilantima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track