MERKELOVA: Ne pravimo ustupke Rusiji zbog bombardovanja Sirije
Foto: Fonet/AP

Ishod sastanka

MERKELOVA: Ne pravimo ustupke Rusiji zbog bombardovanja Sirije

Planeta -
Merkelova je, posle sastanka sa liderima Francuske, Rusije i Ukrajine u Parizu, kazala da smatra da bi Bašara al Asada trebalo uključiti u razgovore o rešavanju građanskog rata

PARIZ - Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je večeras da zapadne zemlje ne prave ustupke Rusiji u vezi sa krizom u Ukrajini, kako bi dobile podršku za političko rešenje u Siriji, precizirajući da te dve krize nemaju nikave veze jedna sa drugom.

Merkelova je, posle sastanka sa liderima Francuske, Rusije i Ukrajine u Parizu, kazala da smatra da bi sirijskog predsednika Bašara al Saida trebalo uključiti u razgovore o rešavanju građanskog rata, napominjući da dijalog ne znači da Asad treba da ostane na vlasti.

Francuski predsednik Fransoa Oland je izjavio da je rekao ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da on mora udariti samo na Islamsku državu (IS) i isključivo na nju, tokom ruske vojne akcije u Siriji. Na toj osnovi svako od nas se mora držati svoje odgovornosti, istakao je on, posle sastanka Normandijske četvorke u Parizu, prenose agencije.

Merkelova je dodala da su oboje isnistirali na tome da je IS jedini neprijatelj protiv koga se treba boriti. Oland je kazao da su se Francuska i Rusija složile da su važni napori da se očuva teritorijalni integritet Sirije. On je dodao da je Rusija indirektno uvučena u sirijski sukob, kroz podršku Asadu. Merkelova je dodala da se pri traženju rešenja za Siriju, moraju uzeti u obzir i interesi sirijske opozicije, koja uživa podršku Zapada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track