MERKELOVA O MIGRANTSKOJ KRIZI: Ovo nije Evropa dostojna Evrope!
Foto: Ap

Talas izbeglica zabrinjavajuć

MERKELOVA O MIGRANTSKOJ KRIZI: Ovo nije Evropa dostojna Evrope!

Planeta -
To je teška stvar, ali Srbija, Albanija i Kosovo nisu područja u kojima trenutno postoji građanski rat, napomenula je nemačka kancelarka govoreći o tome ko ima pravo na azil

BERLIN - Nemačka kancelarka Angela ocenila je danas da se Evropa nalazi u situaciji "koja nije dostojna same Evrope" zbog izbegličke krize.

"Evropa se nalazi u situaciji koja nije dostojna jedne Evrope. To jednostavno treba reći", rekla je Angela Merkel tokom susreta sa građanima Duisburga, industrijskog grada u kojem živi velika zajednica imigranata. Nemačka kancelarka je rekla da treba vratiti "samo one izbeglice koje, prema velikoj verovatnoći, nemaju šanse da dobiju azil".

"To je teška stvar, ali Srbija, Albanija i Kosovo nisu zemlje u kojima trenutno postoji građanski rat", rekla je Angela Merkel i dodala da oni koji imaju pravo na azil, kao što su Sirijci, trebalo bi da budu ravnomerno raspoređeni po Evropi.

Prema njenim rečima, Nemačka, kao jedna od ekonomski najjačih zemalja u EU, može da podnese veći teret, ali ne mogu samo tri ili četiri zemlje EU da preuzmu teret cele Unije. Nemačka se suočava s velikim talasom izbeglica i ove godine očekuje da će ih biti oko 800.000, odnosno četiri puta više nego 2014. godine. Veliki talas izbeglica izazvao je i ksenofobne reakcije u Nemačkoj.

Nemačka kancelarka Angela Merkel posetiće sutra izbeglički prihvatni centar u gradu Hajdenau na istoku zemlje gde su prošlog vikenda izbili neredi na skupu pristalica ekstremne desnice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track