MERKELOVA OD CIPRASA TRAŽI DA BUDE KAO VUČIĆ: Ako ne urade šta kažu, ukidaju im evro!
Foto: Ap, Reuters

Neizvesno

MERKELOVA OD CIPRASA TRAŽI DA BUDE KAO VUČIĆ: Ako ne urade šta kažu, ukidaju im evro!

Planeta -
Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da će Grčka dobiti neophodnu finansijsku pomoć jedino ako grčka vlada pošalje dokaze o merama reformi koje im je obećala

Ona je njeno upozorenje javno izvela na sastanku evropskih lidera u Briselu, kada je Grčka uspela da isplati dug od 2.17 milijardi evra. U tu cifru je bilo uključeno i 350 miliona duga prema MMF.Predstavnici vlade u Atini su naznačili da bi Grčka mogla da ispuni sve svoje obaveze za mesec mart. Dana 20. februara 2015. godine, Grčka je napravila dogovor sa ministrom finansija u Evropskoj uniji, kako bi dug od 257 milijardi mogla da otplati u 4 meseca, do juna 2015. godine. Poverioci su ipak zadržali grčkih 7,5 milijardi evra kod sebe, dok im ne dostave dokaze o reformama, tačnije regulaciju poreza, sadržaj potrošnje i ekonomski remont koji se slaže sa njihovim zahtevima.

Angela Merkel, zajedno sa ostalim učesnicima sastanka evropskih predvodnika, postala je izuzetno nestrpljiva po pitanju oduglovačenja i produžavanja rokova, prenosi nytimes.com.Grčki premijer Cipras je nemačkoj kancelarki Merkel, predsedniku Francuske i vlasniku Evropske Centralne Banke obećao da će sav potreban materijal dostaviti u najkraćem mogućem roku, jer je svestan da je u nezavidnoj situaciji.

Cipras je za medije izjavio da su optimistični posle ovog razmatranja, ali ipak nije dao tačan datum kada će poslati potrebne informacije. Do juna, Grčka je u obavezi da isplati još 3 milijarde duga prema MMF, a moraće i da refinansire oko 9.7 milijardi evra duga koji uskoro probija rok.U suprotnom, Grčka bi mogla da izgubi evro kao valutu, što bi moglo da izazove krizu ne samo u zemlji, već i u zapadnoj Evropi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track