MERKELOVU HVALE ZBOG MIGRANATA: Dočekuje izbeglice drugačije od Mađarske
Foto: Rojters

Pohvale zbog krize

MERKELOVU HVALE ZBOG MIGRANATA: Dočekuje izbeglice drugačije od Mađarske

Planeta -
Mislim da treba ponovno stvoriti evropski duh. Pretnje neće upaliti, izjavila nemačka kancelarka

Od svih zemalja u Evropi, nemački odgovor na izbegličku krizu bio je najviše puta pohvaljen, piše Independent. Iako Nemačka dobija neke ekonomske benefite prihvatajući mnogo mladih ljudi, način na koji pokazuju dobrodošlicu izbeglicama u totalnom je kontrastu s onim kako krizom "upravljaju" druge zemlje, na primer Mađarska.

Bez obzira na sve pohvale, deo javnosti i nekoliko vlada drugih zemalja kritikuju nemačku kancelarku Angelu Merkel i njenu stranku zbog otvorenih ruku prema izbeglicama i planu da prihvate barem 800.000 migranata.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

I Mađarska i Češka vlada optužile su nemačku kancelarku i prozvale je odgovornom za krizu u Evropi, rekavši da je do toga dovela njena politika prema izbeglicama.

Foto: Rojters

Nakon sastanka s austrijskim kancelarom Vernerom Fejmanom u utorak, Merkelova je po prvi puta komentirisala kritike koje dobija na svoj račun i na račun svoje stranke i politike. Progovorila je protiv onih koji veruju da izbeglice treba odbiti.

"Ukoliko se počnemo izvinjavati za pokazivanje prijateljskog lica u ovakvim krizama, onda to više neće biti moja zemlja", rekla je Angela Merkel.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Kako god, evropski duh se mora ponovno kreirati.

"Tačno je da Nemačka, Austrija i Švedska ovaj problem ne mogu same rešiti. Mislim da treba ponovno stvoriti evropski duh. Pretnje neće upaliti. Nije prvi put da se u Europi svi ne slažemo", dodala je Merkel.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track