MIGRANTI RUŠE MERKELOVU: Nemačka kancelarka postaje žrtva sopstvene politike
Foto: AP

Sve veći otpor

MIGRANTI RUŠE MERKELOVU: Nemačka kancelarka postaje žrtva sopstvene politike

Planeta -
Stiče se utisak da je Merkelova sasvim izgubila kontrolu nad situacijom, te da samo pukom srećom nije stiglo i više od milion izbeglica u poslednjih godinu dana, piše nemački Špigl

BERLIN - Nemačka kancelarka Angela Merkel postaje žrtva migrantske politike koju zagovara, budući da i njeni najbliži saradnici traže strožu kontrolu nacionalnih granica.

Ogroman talas izbjeglica, koji mnogi povezuju i sa islamističkim napadima po Evropi, doveo je do porasta ksenofobije i mržnje, piše "Špigel".

Stiče se utisak da je "Mama" /kako Nemci tepaju Merkelovoj/ sasvim izgubila kontrolu nad situacijom, te da samo pukom srećom nije stiglo i više od milion izbeglica u poslednjih godinu dana.

Merkelova je do nedavno tvrdila da Njemačka može upravljati migrantskom krizom koristeći njene pozitivne ekonomske i demografske efekte, ali se njen optimizam pokazao kao bezrazložan.

Troškovi za prihvatanje 10.000 ljudi dnevno postali su preveliki teret za Nijemce, a sistem azila i socijalne pomoći je "prenapregnut".

Najviše se žale lokalne zajednice jer se u njihova mala mesta preko noći doseljavaju izbjeglice, kojih je i više nego domicilnog stanovništva.

Foto: AP
Foto: AP

U tim uslovima, rejting Angele Merkel počeo je da opada, nasuprot rastu popularnosti krajnje desnice, koja obećava restriktivnu migrantsku politiku i provocira nasilje na javnim skupovima.

Tenzije unutar konzervativnog bloka, na čijem je čelu Merkelova, nedavno je podstakao ministar unutrašnjih poslova iz njene stranke Tomas de Maizier, koji je bez znanja šefice pokušao da pooštri graničnu kontrolu.

Kada je nakon toga ministar finansija Volfgang Šojble izjavio da je izbegličku lavinu pokrenuo "nepažljivi skijaš", bilo je jasno da se u Merkelinoj stranci puno toga događa iza njenih leđa.

Šojble poručuje da je Mezierov plan o jačoj kontroli granice - neophodan jer nemački kapaciteti nisu neograničeni.

Politički analitičari ocjenjuju da bi eventualni odlazak Merkelove sa čela stranke i države imao ozbiljne posledice po opstanak slobode kretanja u EU koja je do sada važila, ali bi, verovatno, imao uticaja i na druge relacije unutar EU, pa i u svetu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja