ZABRANJEN ULAZAK U GRČKU: Izbeglice ostale u Turskoj
Foto: Reuters

Nova blokada

ZABRANJEN ULAZAK U GRČKU: Izbeglice ostale u Turskoj

Planeta -
Stotine izbeglica već se nalaze na samoj tursko-grčkoj granici, a mnogi od njih su došli peške

ANKARA - Guverner turske provincije Jedrene (Edirne) duž grčke i bugarske granice, Dursun Ali Šahin, izjavio je danas da graničari ne dozvoljavaju izbeglicama da pređu kopnenu granicu sa Grčkom.

"Mnoge zemlje Evropske unije već su zatvorile granice za izbeglice. Sada im mi ne omogućavamo da pređu granicu sa Grčkom. Za njih je najoptimalnije da ostanu ovde (u Turskoj)", rekao je Šahin u intervjuu za televiziju NTV a prenosi RIA Novosti.

Ruska agencija navodi da se juče na autobuskoj stanici "Bajrampaša" u Istanbulu okupilo više od 3.000 izbeglica s namerom da se prebace u Evropu.

Oni idu u provinciju Jedrene, koja se na turskom severozapadu graniči sa Grčkom. Stotine izbeglica već se nalaze na samoj tursko-grčkoj granici, mnogi od njih su došli peške ili ih je deo puta neko povezao.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Šahin je rekao da je prošle godine u Jedrene stiglo 25.000 izbeglica, a da je ove godine njihov broj mnogo veći. Oko 80 odsto izbeglih su Sirijci, a ostali su Avganistanci, Iračani, Jordanci.

Ističući da je za izbeglice najoptimalnije da ostanu u Turskoj, guverner Jedrena je rekao da će oni biti upućeni u izbegličke kampove u Mardinu, Šanliurfu i Kahramanmarašu. Prema Šahinovim rečima, turske vlasti osigurale su za izbeglice na granici sa Grčkom ćebad i toalete, rešavaju njihove svakodnevne probleme, ali takva situacija ne može da traje dugo.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Prošle sedmice ubedili smo 7.500 ljudi da se vrate u Istanbul. Izbeglice jednostavno ne mogu ovde da ostanu. Možda će biti ovde još dva-tri dana, ali zatim će morati da odu. Ponovo ćemo ih ubeđivati, nikog silom ne želimo da teramo", rekao je guverner Jedrena.

RIA Novosti navodi da je od početka 2015. na teritoriju EU stiglo oko 500.000 izbeglica a da hiljade novih i dalje svakodnevno stižu. Evropska komisija je saopštila da je sadašnja izbeglička kriza najveća od Drugog svetskog rata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track