Prikaži najnovije vesti
NATO vežbe, 20.10.2015, Foto Fonet/AP
Odbrana od navale

MILOŠ ZEMAN: Neka vojnici NATO čuvaju granicu Evropske unije

Planeta 1

Predsednik Češčke kaže da bi Severnoatlantska alijansa bolje čuvala granicu Evropske unije od migranata nego predložena Evropska granična i obalska straža.

"Zalažem se za to da zajednička komanda NATO čuva granice EU, slično kao u Avganistanu", rekao je Zeman u petak u intervjuu za češki Parlamentni list

"Trenutni predlog da granična straža ima 1.500 ljudi predstavlja karikaturu granične straže", istakao je Zeman. Predsednik Češke je dodao i kako pretpostavlja da će granicu njegove zemlje uskoro morati da čuva vojska.

Miloš Zeman: Treba primiti manji broj porodica s bolesnom decom i progonjene iračke hrišćane (Foto: Reuters) Miloš Zeman: Treba primiti manji broj porodica s bolesnom decom i progonjene iračke hrišćane (Foto: Reuters)

S druge strane, češka vlada na čelu sa premijerom Bohuslavom Sobotkom preferira predlog Evropske komisije za osnivanjem Evropske granične službe, ali ima i "plan B", koji predvođa uspostavljanje sekundarne granice sa kontrolama, u slučaju da spoljna granica "šengenske zone" ne bude delotvorna.

Zeman je za Parlamentni list takođe rekao da bi izbeglice koje stignu do Češke u skladu sa "Dablinskim sporazumom" trebalo slati natrag, zato što bi izbeglice trebalo da traže azil u "prvoj sigurnoj zemlji", što je retko Češka, budući da je u centru Evrope, a ne na njenoj granici. On je dodao i kako se zalaže za strogo ograničenje broja izbeglica koje bi primila Češka.

Zeman je priznao da postoji potreba da se primi manji broj porodica sa bolesnom decom i progonjeni irački hrišćani, ali je istakao da ne vidi zašto bi trebalo primati još ljudi.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir