Ministar Varufakis: Grčka želi novi ugovor sa EU
Foto: Tanjug

Resetovanje sistema

Ministar Varufakis: Grčka želi novi ugovor sa EU

Planeta -
U obraćanju posle prvog sastanka sa predsednikom Evrogrupe Jerunom Dajselblumom, grčki ministar Varufakis je rekao da zvanična Atina neće sarađivati sa komitetom izgrađenim na trulim temeljima

ATINA - Grčka vlada neće sarađivati sa Evropskom unijom i misijom Međunarodnog monetarnog fonda, niti će tražiti produženje programa finansijske pomoći, izjavio je danas grčki ministar finansija Janis Varufakis posle sastanka sa predsednikom Evrogrupe, Jerunom Dajselblumom u Atini.

U obraćanju posle prvog sastanka sa predsednikom Evrogrupe Jerunom Dajselblumom, Varufakis je rekao da zvanična Atina neće sarađivati sa "komitetom izgrađenim na trulim temeljima", javlja francuska agencija Frans pres

"Ova platforma nam omogućava da dobijemo poverenje grčkog naroda. Naš prvi potez kao vlade neće biti da odbacimo razloge za preispitivanje ovog programa prihvatajući njegovo produženje", poručio je Varufakis, kako prenosi britanski list "Gardijan" u elektronskom izdanju.

Grčka se neće suočiti sa zvaničnicima iz "trojke" međunarodnih kreditora koji su kontrolisali uslove našeg spasilačkog paketa od 2010. godine, jer vlada, koja je na snazi samo pet dana, želi novi dogovor sa Evropskom unijom koji predviđa veću potrošnju", izjavio je Varufakis

Varufakis kaže da je pružio uverenje Dajselblumu da zvanična Atina planira sprovođenje reformi koje bi privredu Grčke učinile konkurentnijom i koje bi doprinele uravnoteženju budžeta.

Dajselblum je sa svoje strane kazao novinarima da je u Atinu došao kako bi sa novom grčkom vladom razgovarao o tome šta dve strane treba da preduzmu pre isteka programa pomoći 28. februara.

Evropski političar je pozvao grčku vladu da poštuje uslove postojećeg aranžmana između Grčke i evrozone, apelujući da ne preduzima jednostrane korake, jer je važno da ne ugrozi napredak koji je Grčka do sada ostvarila.

Dajselblum je naveo da nastavak pružanja evropske pomoći zavisi od grčkog poštovanja obaveza, kao i da je na Atini da odluči o svojoj poziciji.

On je dodao da su vlade zemalja-članica evrozone posvećene pružanju dalje pomoći Grčkoj tokom perioda trajanja programa, kao i nakon njegovog isteka sve dok Grčka ne povrati pristup tržištu, ali pod uslovom da zvanična Atina u potpunosti poštuje dogovorene reforme i ciljeve iz programa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track