MISTERIJA STARA 80 GODINA: Otkriveno šta se dogodilo sa nestalim ruskim avionom
Foto: Profimedia

Habarovsk

MISTERIJA STARA 80 GODINA: Otkriveno šta se dogodilo sa nestalim ruskim avionom

Planeta -
Pripreme za ekspediciju su trajale dugo, a volonteri koji su istraživali nesreću rekli su da su prešli više od 2000 kilometara kroz sibirske tajge da bi došli do aviona

26. juna 1935. godine jedan avion poleteo iz grada Aleksandrovsk-Sahalinski u Rusiji s putnicima i novcem prikupljenim od radionica za popravak traktora.

Posle sat i 15 minuta leta, izgubljena je komunikacija s posadom aviona, koji se srušio, kako su pretpostavile tadašnje vlasti, u regiji Habarovsk. Nakon nesreće avion nije pronađen, a pretpostavlja se da su u avionu bila dva službenika Staljinove tajne policije koji su verovatno čuvali novac.

Međutim, iz jedne ruske nevladine organizacije, koja traga za nestalima u nesrećama objavljena je vest da su pronađena tela tri muškarca i jedne žene iz avionske nesreće u ruskoj regiji Habarovsk.

"Putnici su ležali na mestu gde se avion srušio, oko njih su bili ostaci drvene kabine aviona i ostaci sigurnosnih pojaseva", objasnili su iz nevladine organizacije.

Ova nesreća vremenom je u Rusiji prerasla u legendu pod izgovorom da su lovci na blago opljačkali novac koji je prevozio avion.

Olupinu aviona su pronašli šumari još 2006. godine. Pripreme za ekspediciju su trajale dugo, a volonteri koji su istraživali nesreću rekli su da su prešli više od 2000 kilometara kroz sibirske tajge da bi došli do aviona. Tim istraživača rekonstruisao je nesreću, smatrajući da se avion srušio tako što je naletio na gusti oblak, nedugo nakon poletanja sa ostrva Sahalin. Da bi izbegao oblak, pilot je verovatno leteo nisko a kao orijentaciju je koristio reku Amur pa je, verovatno zbog neopreznosti, udario u brdo.

Iako od novca nema ni traga, mladim istraživačima predstavlja zadovoljstvo to što su pronašli ostatke aviona i rešili misteriju staru 80 godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track