MISTERIOZNA SMRT PUTINOVOG ČOVEKA: Mihail Lesin pronađen mrtav u hotelu u Vašingtonu!
Foto: Reuter

Šok za Moskvu

MISTERIOZNA SMRT PUTINOVOG ČOVEKA: Mihail Lesin pronađen mrtav u hotelu u Vašingtonu!

Planeta -
Republikanski senator iz Misisippija Rodžer Viker zatražio je 2014. saveznu istragu o Lesinu kako bi se istražilo da li pere novac u SAD-u i da li je u kontaktu s osobama koje su pod američkim sankcijama

VAŠINGTON - Mihail Lesin, milioner blizak ruskom predsedniku Vladimiru Putinu pronađen je mrtav u hotelu u Vašingtonu. Bivši ruski ministar komunikacija, koga je opozicija je optuživala da je ućutkivao medije u Rusiji, pronađen je u četvrtak mrtav u hotelu Dipon srkl.

Američke vlasti su o tome obavestile rusku ambasadu u Vašingtonu i sada vlasti dveju zemalja pokušavaju da utvrde okolnosti u kojima je Lesin umro. Vašingtonska policija izvestila je samo o smrtnom slučaju u hotelu, ne želeći da otkrije pojedinosti zbog istrage.

Lesin je financirao Raša tudej, medijsku kuću koja emituje vesti na engleskom jeziku i koju podržava ruska vlada, a koja tvrdi da želi "da da drukčiju perspektivu na velike događaje u svetu iz ruskog gledišta".

Republikanski senator iz Misisippija Rodžer Viker zatražio je 2014. saveznu istragu o Lesinu kako bi se istražilo da li pere novac u SAD-u i da li je u kontaktu s osobama koje su pod američkim sankcijama.

Lesin je bio ruski ministar komunikacija između 1999. i 2004., a zatim je bio Putinov savetnik u stvaranju medijske kuće Raša tudej i glavni direktor medijske kuće ruskog naftnog diva Gazproma.

Navodno je za nekoliko miliona dolara kupio imovinu u Evropi, kao i nekoliko nekretnina u Los Angelesu za više od 28 miliona dolara.

"Činjenica da je ruski zvaničnik mogao da stekne toliku imovinu nameće ozbiljna pitanja", tvrdio je američki senator u pismu američkom ministru pravosuđa Eriku Holderu. Ovaj slučaj dogodio se u kontekstu vrlo napetih odnosa između Moskve i Vašingtona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track