MOGERINI: Evropske vojske neće biti skoro, ali...
Foto: Ap 16, 11, 2015

Strategija

MOGERINI: Evropske vojske neće biti skoro, ali...

Planeta -

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Federika Mogerini kazala je u petak u Bratislavi, pred početak dvodnevnog neformalnog sastanaka ministara spoljnih poslova EU i ministara država kandidata da su se pokrenuli planovi o globalnoj strategiji EU da do proleća 2017. dođe do "prvih operativnih rezultata".

"Sada je vreme za prave stvari. Evropska vojska nije nešto što će se desiti uskoro. Ali, ono što bi moglo da se desi veoma brzo jeste da se zemlje članice posvete napretku na polju evropske odbrane veoma konkretnim merama", navela je Mogerinijeva.

Glavne teme dvodnevnog neformalnog sastanaka ministara spoljnih poslova EU i ministara država kandidata biće odnosi EU sa Turskom, sprovođenje sporazuma iz Minska i borba protiv radikalizacije i terorizma.

To su po dolasku na sastanak, na kojem će Srbiju predstavljati prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, najavili domaćini skupa - šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak i Mogerinijeva.

"Turska je važan partner i moramo razjasniti šta želimo od Turske. Nadam se da ćemo nakon sutrašnjeg sastanka imati normalniju atmosferu", rekao je Lajčak istakavši da je ključno pitanje za Tursku i dalje antiteroristički zakon.

Naglasio je da lično nije za prekid pregovora između EU i Turske, na šta su pozivali neki evropski političari. Povodom poštovanja dogovora iz Minska o zaustavljanju sukoba u Ukrajini, Lajčak je ocenio da u poslednjih godinu dana nije bilo većeg napretka.

Mogerinijeva je istakla da je reč o prvom sastanku svih evropskih ministara spoljnih poslova s turskom stranom nakon dramatičnih događaja u toj zemlji.

"To će biti prilika da se uputi zajednička evropska poruka o tome šta dalje očekujemo od Turske", rekla Mogerinijeva novinarima, a prenela Hina.

Dok se prošle godine, podsetila je, govorilo najviše o izbegličkoj krizi, ove godine ključne teme su borba protiv terorizma i radikalizacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track