MORNARICE SAD I JUŽNE KOREJE ZAPOČELE ZAJEDNIČKU VEŽBU: Cilj je da pošalju poruku Kim Džong-unu
Foto: Printscreen YouTub

MORNARICE SAD I JUŽNE KOREJE ZAPOČELE ZAJEDNIČKU VEŽBU: Cilj je da pošalju poruku Kim Džong-unu

Planeta -

Mornarica Južne Koreje saopštila je da je danas započela zajedničku vojnu vežbu s američkom flotom, a učestvuje i super nosač aviona Ju-Es-Es Karl Vinson koji su SAD poslale ka Korejskom poluostrvu usled rastuće pretnje nuklearnih i raketnih programa Severne Koreje.

Vežba je počela nekoliko sati pošto su južnokorejski i američki zvaničnici saopštili da su zapazili nešto za šta pretpostavljaju da je neuspelo lansiranje projektila iz oblasti blizu Pjongjanga, glavnog grada Severne Koreje.

Južnokorejska mornarica saopštila je da je cilj vojne vežbe "odvraćanje provokacija Severne Koreje i pokazivanje čvrstog savezništva SAD i Južne Koreje".

Američki super nosač aviona Ju-Es-Es Karl Vinson učestvovao je i u redovnim zajedničkim prolećnim vežbama SAD-a i Južne Koreje u martu.

Severna Koreja lansirala je rano jutros po lokalnom vremenu balističku raketu, nekoliko sati posle sastanka Saveta bezbednosti UN, posvećenom situaciji u Severnoj Koreji.

Državni sekretar SAD Reks Tilerson prethodno je na tom sastanku zatražio uvodjenje novih sankcija Severnoj Koreji, posle čega je zamenik severnokorejskog ambasadora u UN Kim In Žjong rekao da će rešenje povodom nuklearnog programa Severne Koreje biti moguće kada SAD odustanu od "neprijateljske politike" prema toj zemlji.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 10. epizoda: Kakvom bombom Severna Koreja preti SAD?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track