MOSKVA O HAPŠENJU ŠPIJUNA: SAD da prestanu sa provokacijama
Foto: Reuters

Reakcija

MOSKVA O HAPŠENJU ŠPIJUNA: SAD da prestanu sa provokacijama

Planeta -
Efekti takvih akcija, otežava atmosferu bilateralnih odnosa i ugrožava izglede za našu saradnju, ostavši kao pitanje savesti svojih inspiratora, kaže Aleksandar Lukaševič

MOSKVA - Moskva je danas zatražila od američke tajne službe da prestane sa nizom provokacija protiv njenih zvaničnika, posle podizanja optužnica u njujorškom sudu protiv trojice ruskih državljana zbog špijunaže.

Takođe, zatražen je adekvatan konzularni pristup pritvorenom predstavniku Vnešekonombank u SAD Jevgeniju Burjakovu, saopštio je danas portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Lukaševič, prenela je agencija Itar-Tass.

Aleksandar Lukaševič: Prestanite s provokacijama (Foto: Printscreen YouTube)
Aleksandar Lukaševič: Prestanite s provokacijama (Foto: Printscreen YouTube)

Protiv Burjakova i još dvojice bivših zaposlenih u ruskom diplomatskom predstavništvu u Njujorku podignuta je optužnica za protivzakonito prikupljanje obaveštajnih podataka.

"Efekti takvih akcija, otežava atmosferu bilateralnih odnosa i ugrožava izglede za našu saradnju, ostavši kao pitanje savesti svojih inspiratora", rekao je Lukaševič. On je dodao da Moskva insistira na strogom poštovanju ruskih građanskih prava kao i na oslobađanju Burjakova.

Trojicu Rusa američki sud tereti da su razgovarali u šiframa, prenosili poruke skrivene u torbama i časopisima i pokušavali da regrutuju ljude sa njujorškog univerziteta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track