MOSKVA UPOZORILA: Sankcije Fejsbuku, Tviteru i Guglu ako nastave da krše ruske zakone
Foto: Profimedia

Pred blokadom

MOSKVA UPOZORILA: Sankcije Fejsbuku, Tviteru i Guglu ako nastave da krše ruske zakone

Planeta -
Roskomnadzor je više puta obaveštavao ove tri kompanije da na njihovim sajtovima ima poziva na masovne nerede i učešće u ekstremističkim aktivnostima

MOSKVA - Šef ruske Federalne službe za nadzor u oblasti veze, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija (Roskomnadzor), Aleksandar Žarov zatražio je od Fejsbuka, Tvitera i Gugla da poštuju zahteve ruskog zakonodavsta ili će zaraditi sankcije.

Ako nastave s nezakonitim radnjama u Rusiji, to jest s objavljivanjem pozivanja na masovne nerede i ekstremizam, takve stranice ova tri internet giganta biće bolokirane, prenosi Itar-Tass.

Ranije je zamenik šefa Roskomnadzora Maksim Ksenzov u svom dopisu Guglu, Fejsbuku i Tviteru ukazao da te kompanije ne poštuju zahteve ruskog zakona o blogerima (kako se obično nazivaju izmene i dopune zakona O informacijama, informacionim tehnologijama i zaštiti informacija). Te kompanije nisu dostavile tražene podatke o dnevnoj posećenosti njihovih stranica, kao ni podatke koji omogućavaju da se identifikuju vlasnici naloga koje dnevno poseti više od 3.000 ljudi.

U svojim dopisima Ksenzov je takođe ukazivao da, ako kompanije ne uklone sa svojih sajtova "informacije koje sadže pozive na masovne nerede i učešće u ekstremističkim aktivnosti" i učešće u nedozvoljenim javnim događajima, Roskomnadzor će biti prinuđen da "ograniči pristup informacionim resursima na kojima su postavljene takve informacije".

Služba je više puta obaveštavala tri firme o prisustvu takvih informacija na njihovim sajtovima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track