MOŽE MU SE: Vladimir Putin prvi napustio samit G20! Nikad nećete pogoditi zašto...
Foto: AP

Umoran

MOŽE MU SE: Vladimir Putin prvi napustio samit G20! Nikad nećete pogoditi zašto...

Planeta -
Ruski lider je otputovao za Rusiju pre objavljivanja završnog saopštenja sa samita 20 najvećih svetskih privreda, ali je prisustvovao završnom ručku i pohvalio konstruktivne razgovore

Predsednik Rusije Vladimir Putin odleteo je rano jutros iz Australije, odmah po okončanju samita G20 na kojem je bio izložen oštroj kritici Zapada zbog Ukrajine, navodeći da je otišao nešto ranije nego što je bilo planirano zato što mu je bilo potrebno da se naspava.Ruski lider je otputovao za Rusiju pre objavljivanja završnog saopštenja sa samita 20 najvećih svetskih privreda, ali je prisustvovao završnom ručku i pohvalio “konstruktivne razgovore”, prenela je agencija AFP. Prethodno je jedan ruski zvaničnik izjavio da Putin namerava da preskoči radni deo samita i da ranije napusti Brizbejn, nakon što se našao pod pritiskom zbog Ukrajine, ali je to kasnije demantovano iz Kremlja. Putin je na konferenciji za štampu, posle koje je seo na avion za Rusiju, zahvalio australijskom premijeru Toniju Abotu za gostoprimstvo, iako je on prethodno pretio da će se suočiti sa Putinom po pitanju obaranja malezijskog aviona iznad istočne Ukrajine u julu, za koji Zapad okrivljuje proruske snage. Ruski predsednik je u izjavi za agenciju RIA novosti rekao da odluka da prvi napusti Brizbejn nema veze sa tenzijama na samitu oko Ukrajine, već sa time što je hteo da se naspava kako bi bio spreman za sledeći radni dan u Moskvi, koji je prepun događaja."Od Brizbejna do Vladivostoka imamo da letimo devet sati, a zatim još isto toliko od Vladivostoka do Moskve" istakao je on, dodavši:

Onda mi sledi povratak na posao u ponedeljak. Moram da odspavam najmanje četiri do pet sati.

Putin je na konferenciji za štampu u Brizbejnu pohvalio “konstruktivnu atmosferu” na samitu i rekao kako “postoji dobra šansa za razrešenje” ukrajinske krize, uprkos tome što je bio izložen velikom pritisku lidera sa Zapada.

"Neki od naših stavova se ne poklapaju, ali su razgovori bili sveobuhvatni, konstruktivni i mnogo su pomogli", istakao je ruski predsednik. On je dodao da su glavne teme bilateralnih razgovora bile kriza u Ukrajini i sankcije koje je Zapad uveo Moskvi. "Postoji dobra šansa za razrešenje konflikta", rekao je Putin, upozorivši istovremeno "Sankcije štete svima, to je nešto što svi shvataju".

Ruski lider je takođe kritikovao odluku zvaničnog Kijeva da uvede ekonomsku blokadu istoka zemlje, koji je pod kontrolom proruskih snaga. "Mislim da je to velika greška jer oni time ispuštaju kontrolu nad tim područjima", rekao je Putin i dodao da će o tome razgovarati sa ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track