NA VREME: Rusija završava otplatu sovjetskog duga poslednjom ratom Bosni i Heregovini
Foto: Shutterstock

Sve isplatili

NA VREME: Rusija završava otplatu sovjetskog duga poslednjom ratom Bosni i Heregovini

Planeta -

MOSKVA - Rusija se, više od četvrt veka nakon raspada SSSR, sprema da zauvek raščisti s dugovima iz sovjetskog doba isplatom preostalog iznosa Bosni i Hercegovini, što je prilika za Moskvu da se pokaže kao pouzdan dužnik u trenutku zategnutih odnosa sa Zapadom.

Rusko ministarstvo finansija ove sedmice je potpisalo sporazum sa BiH kako bi u roku od 45 dana isplatilo 125,2 miliona dolara dugova zaostalih iz trgovinskih odnosa Sovjetskog saveza i Jugoslavije.

Zamenik ministra finansija Sergej Storčak sa zadovoljstvom je konstatovao da se time "završava regulisanje spoljnog duga Sovjetskog saveza, što predstavlja istorijski trenutak".

Moskva je u februaru na takav način isplatila 60,6 miliona dolara Makedoniji.

Sovjetski savez je nagomilao 70 milijardi dolara spoljnog duga, pre svega u teška vremena Pesrestrojke (1985-1991), a Rusija je prepoznata kao jedina naslednica tog duga. Otplata je bila duga i složena, a najteža situacija bila je u poslednjih deceniji 20. veka, s kulminacijom 1998. godine, kada je Rusija proglasila bankrot. Promeni situacije pogodovao je priliv deviza od nafte i gasa u prvoj deceniji 21. veka, pa je Moskva nakon intenzivnih preogovora, 2006. odnosno tačno osam godina posle bankrota, uspela da prevremeno otplati dug Pariskom klubu kreditora, čijih 17 poverilaca je držalo 95 odsto ruskog duga.

Posle otplate Pariskom klubu, poveriocima koji su držali 95 odsto duga uglavnom su preostali takozvani komercijalni dugovi, nastali uvozom robe od prijateljskih zemalja uključujući Jugoslaviju.

Profesor ruskog univerziteta ekonomije i javne adminstracije RANKhiGS, Jurij Judenkov ocenio je da je otplata duga Jugoslaviji koja više ne postoji značajno za reputaciju.

"Ovo je veoma značajno za reputaciju: sposobnost da se vrati na vreme, odgovornost", rekao je on za AFP.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 5.epizoda SPECNAZ : Ovo su najelitnije ruske specijalne jedinice!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track