NAJAVIO KATASTROFU AVIONA U ALPIMA: Holandski pilot predvideo pad, ali ga nisu ozbiljno shvatili!

Opisao svaki detalj

NAJAVIO KATASTROFU AVIONA U ALPIMA: Holandski pilot predvideo pad, ali ga nisu ozbiljno shvatili!

Planeta -
Specijalizovani sajt "Aviejšn njuz", s kojim Koheret redovno sarađuje kao hroničar, odbio je ovaj analitički članak kao previše uznemirujući

Holandski pilot Jan Koheret je, do najsitinih detalja, pre dva meseca, predvideo scenario katastrofe nad Alpima! Ali, njegovu opomenu niko nije ozbiljno shvatio, pišu Večernje novosti

- Zahvaljujući ultrabezbednosnom sistemu zatvaranja vrata, pilotu više nije teško da preuzme kokpit i ostavi svog kolegu napolju. Dovoljno je da sačeka da ovaj ode u toalet i više nikada ne može da otvori vrata. Istina, postoji način da se uđe bez intervencije iz kokpita (mislio je na specijalnu šifru), ali pilot za komandama može da isključi tu opciju i da svom kolegi tako samo ostavi mogućnost da ode da sedne među putnike i sačeka da vidi šta mu je budućnost odredila - napisao je Koheret, koji ima 35 godina letačkog iskustva, i koji danas leti za avio-kompaniju iz Emirata.

Specijalizovani sajt "Aviejšn njuz", s kojim Koheret redovno sarađuje kao hroničar, odbio je ovaj analitički članak kao previše uznemirujući, pa je tekst objavljen u štampanom izdanju revije "Pilot u avionu"! Holanđanin je u svom članku naveo dosadašnje primere samoubistava drugih pilota i zaključio da se i sam ponekad ozbiljno zapita ko sedi pored njega u kokpitu.

- Šta ako mu se dogodilo nešto strašno u životu, što ne može da podnese? Nadam se da nikada neću otkriti, vraćajući se iz toaleta, da se nalazim pred vratima kokpita koja ne mogu da se otvore - bio je vidovit Koheret, oštro kritikujući sistem bezbednosti uveden posle rušenja Kula bliznakinja u Njujorku.

Andreas Lubic tokom vežbanja
Andreas Lubic tokom vežbanja

Podudarnost je toliko velika, da je izazvala mnogobrojne reakcije u javnosti, dok je sam Koheret ovih dana na svom fejsbuku-profilu ostavio komentar u kom se ističe da je jasno da je sada strašna priča postala realnost. Australijske avio-kompanije juče su odlučile da moraju da obezbede da u svakom trenutku u pilotskoj kabini aviona budu dva člana posade, što je odgovor na nesreću aviona nemačke kompanije "Džermanvings".

Ono čega se pre dva meseca pribojavao Jan Koheret, dogodilo se Patriku Zondenhajmeru, pilotu srušenog aviona "Džermanvingsa" broj 4U9525 na relaciji Barselona - Diseldorf u francuskim Alpima, koji je, prema svedočenjima njegovih kolega, bio jedan od najboljih u "Lufthanzi" i koji, i pored svih svojih letačkih i ljudskih vrlina, nije uspeo da spreči veliku nesreću, čime su se samo potvrdile Koheretove reči da je u kokpit po novim pravilima nemoguće ući.

Zondenhajmeru neki, ipak, zameraju što je ostavio samog za upravljačem neiskusnog Andreasa Lubica i nije pozvao nekog od osoblja da mu se pridruži u kabini, naročito posle kopilotovih sumnjivih reči koje je izrekao, kada mu je ovaj dao zadatak da se pripremi za sletanje, pre nego što se vrati iz toaleta.

Andreas Lubic
Andreas Lubic

- Nadam se. Videćemo - odgovorio je lakonski Lubic, replikom koja ne bi trebalo nimalo da ulije povrenje iskusnom kapetanu.

Kada je Zondenhajmer izašao iz toaleta, sve je već bilo kasno. Njegove povike, u kojima je kopilota preklinjao da "za ime božje, otvori ta prokleta vrata", nije imao ko da čuje.

Stručnjaci kažu da su Zondenhajmerove šanse, da razvali blindirana vrata, koja dele kokpit od ostatka unutrašnjosti aviona, bile veoma male.

Kapetan je u očajanju dohvatio metalnu palicu, koja na vrhu ima suženje koje može da se zavuče u otvor, što je kapetan i pokušao da iskoristi, ali bezuspešno. Zvuci udaranja metalnom šipkom čuju se na pronađenoj "crnoj kutiji", dok se u pozadini prolamaju krici nesrećnih putnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track